Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
21.53

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

milijarder kriza denar bogataš

Petek, 8. 11. 2013, 21.53

7 mesecev, 2 tedna

V času krize na svetu za 60 odstotkov več milijarderjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub svetovni finančni krizi število najbogatejših raste. Od leta 2009 se je število tistih Zemljanov, ki imajo v žepu milijardo dolarjev ali več, povečalo za 860 oziroma 60 odstotkov.

Število superbogatašev se je povzpelo na rekordno raven. Na svetu je trenutno 2170 milijarderjev, ki skupaj razpolagajo s 6,5 bilijona dolarjev premoženja, kar je več kot polovica oziroma 3,4 bilijona več kot leta 2009, podatke newyorške družbe Wealth-X in švicarske banke UBS povzema hrvaški Jutarnji list.

Teh "0,01" odstotka ljudi na svojih bančnih računih razpolaga s tako veliko vsoto, da ima zgolj četrtina multimilijonarjev skupaj več denarja kot je skupni BDP vseh Zemljanov razen Američanov in Kitajcev.

Največji porast v Aziji, najmanjši v Južni Ameriki Število bogatašev in tudi bogastva se je v zadnjih letih najbolj povečalo v Aziji, kjer je samo v enem letu število milijarderjev naraslo za 18 odstotkov. V Aziji je danes 508 milijarderjev, njihova skupna vrednost pa znaša 2,28 milijarde dolarjev, medtem ko je še lani znašala 1,05 milijarde.

Najpočasnejši trend povečevanja števila milijarderjev je v Južni Ameriki, kjer jih je 111, kar je tri odstotke več kot pred petimi leti. Njihovo skupno premoženje se je povečalo za 2,3 odstotka.

A najslabše je stanje v Evropi, kjer je milijarderjev vse manj – v letu dni se je število zmanjšalo za 29, a še vedno ima 766 Evropejcev pod palcem več kot milijardo dolarjev.

Med najbogatejšimi le 13 odstotkov žensk Med milijarderji prevladujejo moški, milijarderk je namreč le 13 odstotkov. Kljub temu pa so ženske bogatejše. V povprečju superbogata ženska razpolaga s 3,2 milijardami dolarjev, moški pa le s tremi.

Kam z denarjem Najnovejši statusni simbol med milijarderji postaja dobrodelnost. Največji donatorji so Američani, Kitajci, Britanci, pa tudi Rusi in Kanadčani, v povprečju pa za to zapravijo 32 milijonov letno.

Med investicijami se najbolj navdušujejo nad umetnostjo, druga strast so nepremičnine. V povprečju ima vsak izmed 2170 milijarderjev štiri hiše v vrednosti 20 milijonov dolarjev ali več, največ teh nepremičnin pa je na ameriškem Beverly Hillsu.

Ne spreglejte