Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
12.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2015, 12.47

7 let, 2 meseca

Uber in Google v boj za prevlado nad transportnimi storitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uber je napovedal razvoj svoje storitve v smeri samovozečih vozil. S tem vstopa na področje Googla, ta pa napoveduje storitve, ki jih danes ponuja Uber. Kam pelje bitka transportnih startupov?

Uber bo razvijal avtonomno vozeča vozila Tehnološki in drugi mediji so včeraj objavili novico, da bo transportni startup Uber združil razvojne moči s prestižno univerzo Carnegie Mellon, s katero naj bi skupaj razvijal avtonomno vozeča vozila. Odmevna, a morda ne prav presenetljiva novica je najbrž najbolj "zabolela" Google, ki že več let razvija avtonomna vozila. Tudi druga podjetja, na primer Tesla, skušajo priti na ta trg, a za zdaj dokončne rešitve še ni.

Google v transportne storitve A medtem ko Ubrova novica večine ni presenetila – logično sklepanje o ekonomiji taksi storitev pove, da je največji strošek voznik –, je za presenečenje poskrbel poslovni portal Bloomberg. Ta je objavil novico, da bo Google s svojimi avtonomnimi vozili zagotavljal transportno storitev, do katere bodo uporabniki dostopali prek svojih pametnih telefonov. Medtem ko Uber vstopa na področje Googla, ta vstopa na trg Ubra.

Zapleten odnos Tržna telovadba morda ne bi bila nič nenavadnega, če ne bi bila Uber in Google nekako že tesno povezana. Kot poroča spletišče PocketLink, je namreč Google s svojim investicijskim podjetjem Google Ventures v Uber že vložil 225 milijonov evrov, v upravi tega podjetja pa sedi tudi prvi Googlov pravnik. Po spletu sicer krožijo govorice, da naj bi Uber po Bloombergovi objavi že sprožil zahteve po kadrovskih menjavah.

Prihodnost je še oddaljena Odnos med podjetji Uber in Google je zapleten tudi z bolj uporabniškega stališča. Storitve Uber namreč temeljijo na Googlovi storitvi Google Maps, brez katere bi se moral Uber zadovoljiti s kakšno od konkurenčnih ter morda manj kakovostnih in ažuriranih storitev. Avtonomno vozeča vozila so sicer tehnično gledano morda stvar realnosti, a omejitve pri senzorski tehnologiji (ki omogoča pravo zaznavanje objektov na cesti), cena ter predvsem zakoreninjeni predpisi (in obstoječe transportne panoge) njihovo realnost ohranjajo na varni časovni razdalji.

Ne spreglejte