Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
20. 11. 2015,
17.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

GZS Gospodarska zbornica Slovenije dijaki

Petek, 20. 11. 2015, 17.29

7 let, 2 meseca

Tehniške šole si želijo boljšega sodelovanja z gospodarstvom (video)

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tehniške šole v zadnjih letih povečujejo svoj vpis in si želijo, da bi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pomagala izboljšati njihovo sodelovanje s podjetji, kjer dijaki opravljajo prakso.

Pred Dnevom odprtih vrat za šolsko mladino, ki bo naslednji četrtek, so se z nekaterimi dijaki in predstavniki štirih tehniških srednjih šol pogovarjali predstavniki GZS, zavoda za zaposlovanje in centra za poklicno izobraževanje (CIP). Radi bi okrepili vezi medsebojnega sodelovanja.

Po podatkih GZS se je na lanskem Dnevu odprtih vrat s 176 podjetji srečalo več kot 2500 otrok, od katerih jih je 98 odstotkov prepoznalo kot koristno in v izvedeni anketi označilo, da bi se dogodka ponovno udeležili. Letos imajo 171 prijavljenih podjetij.

Projekt je del promocije poklicnega izobraževanja, ki je po besedah generalnega direktorja GZS Sama Hribarja Miliča pogosto stigmatizirano. Nastal je na podlagi težav pri kadrovanju, o katerih poročajo podjetja.

Direktorica zavoda za zaposlovanje pritrjuje potrebam podjetij

Generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič je povedala, da imajo na zavodu dnevno več kot tisoč aktualnih potreb in da za tehniške in naravoslovne poklice delodajalci ponujajo dobre delovne pogoje.

Dneve odprtih vrat, ki jih organizira GZS, mladim izredno priporoča, saj si bodo na ta način lahko v živo pogledali, kako podjetja poslujejo in kakšne kompetence iščejo. Po njenih besedah je vtis, ki ga dobijo sami, najpomembnejši.

Trend se je obrnil, vpis se povečuje

Na srednjih šolah v zadnjih nekaj letih opažajo, da se je trend obrnil in beležijo več vpisov. Kot je povedal Marko Gale, organizator praktičnega usposabljanja, imajo na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana (SPSŠB) pri vseh programih za oddelek več dijakov kot v lanskem letu. Trend se je začel spreminjati pred približno tremi leti.

Višji vpis je omenila tudi ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška (SŠTS Šiška) Darinka Martinčič Zalokar. V zadnjih treh letih se je vpis pri njih zvišal za vsaj 250 dijakov, zaradi česar so morali vpis omejiti.

Šole same kreirajo svoj uspeh

Ravnateljica opozarja, da so za uspeh v prvi vrsti zaslužne šole same in da tudi v praktično usposabljanje vlagajo vso energijo. Jim pa to predstavlja težavo, saj ni delovnih mest. Od 800 podjetij, ki jih imajo na seznamu, sodelujejo s štiristotimi. Vezani so na veliko malih podjetij, kar je zahtevno za prilagajanje. Želijo si tesnejšega sodelovanja z GZS. Kot pravi, šole same poskrbijo za samo izvedbo programov in tudi za razvoj.

Tudi Gale je opozoril na to težavo. Po njegovih besedah dijaki "morajo" opraviti prakso, podjetja pa jih zgolj "lahko" sprejmejo. Želi si, da bi GZS v prihodnje pomagala zmanjšati ta razkorak.

Ne spreglejte