Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 5. 2012,
9.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

regije primanjkljaj

Nedelja, 6. 5. 2012, 9.04

7 let, 2 meseca

Španske regije znova na poti k prevelikim primanjkljajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španske regije bodo letos znova presegle zastavljeno ciljno vrednost proračunskega primanjkljaja, svari nedavno objavljena študija ustanove Fedea.

Če ne bodo spremenile načrtovanih proračunov, bodo letos ustvarile luknjo v vrednosti 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,7 odstotne točke nad zastavljeno zgornjo mejo.

Na poti k prekoračitvi omejitev so vse španske regije, razen treh Španska vlada je obljubila, da bo javnofinančni primanjkljaj z 8,5 odstotka BDP v letu 2011 letos znižala na 5,3 odstotka. Pri tem bi morale svoj del dodati tudi regije, ki so že lani precej presegle svoje omejitve. Iz luknje v vrednosti 2,94 odstotka BDP v lanskem letu bi morale letos priti na največ 1,5 odstotka BDP.

Študija je pokazala, da so na poti k prekoračitvi omejitev vse španske regije, razen treh: Madrid naj bi leto zaključil s primanjkljajem v višini 0,8 odstotka BDP, Rioja z enoodstotnim in Galicija z 1,1-odstotnim primanjkljajem.

Lahko se zgodi, da bo Španija potrebovala mednarodno pomoč Španski javnofinančni primanjkljaj je velik vir skrbi za območje z evrom. Če Španija ne uredi svojih javnih financ in si ne povrne zaupanja vlagateljev, obstaja nevarnost, da bo potrebovala mednarodno finančno pomoč.

Španska osrednja vlada je sicer sprejela vrsto bolečih varčevalnih ukrepov, s katerimi je celo izzvala masovne proteste. Regijam, ki med drugim same financirajo šolstvo in zdravstvo, pa je zagrozila z odvzemom finančne avtonomije, v kolikor ne bodo same poskrbele za svoje proračune.

V Fedei pravijo, da se je scenariju iz poročila mogoče izogniti z uvedbo določenih ukrepov in prilagoditev. "Vlada mora storiti vse, kar je v njeni moči, da regije disciplinira," pa ob tem še pozivajo strokovnjaki.

Ne spreglejte