Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
14.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Elektro Primorska stavka nagrada

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 14.44

7 let, 2 meseca

Sodišče: Zaposleni Elektra Primorska niso upravičeni do nagrade za leto 2011

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delovno sodišče v Kopru je odločilo, da zaposleni Elektra Primorska niso upravičeni do izplačila nagrade ob zaključku leta 2011, ki bi temeljila na podlagi kolektivne pogodbe.

Sodba še ni pravnomočna, če pa bo to postala, bodo delavci skladno s podpisanim dogovorom morali vrniti že izplačan del nagrade, so pojasnili v družbi.

Zaposleni izplačilo nagrade izsiljevali s stavko Spomnimo, da so zaposleni v Elektro Primorska zaradi neizplačila nagrade ob koncu leta od decembra 2011 do februarja 2012 stavkali. Izplačati bi jim morali 70 odstotkov povprečne plače v elektrogospodarstvu, vendar jim je uprava ves čas ponujala manjše zneske, češ da niso dosegli načrtovanega prihodka.

Stavko so nato po dveh mesecih prekinili, ob tem pa so dobili izplačano akontacijo nagrade v višini 500 evrov bruto. Stavkajoči in uprava so sklenili, da bodo glede izplačila nagrade spoštovali odločitev pristojnega sodišča.

Če bi sodišče odločilo, da zaposlenim pripada nagrada v višini 1465 evrov bruto, bi prejeli še preostali del nagrade v dveh obrokih. Če pa bo sodba delovnega sodišča, da zaposlenim za leto 2011 ne pripada nagrada po veljavni kolektivni pogodbi, postala pravnomočna, bodo vsi prejemniki akontacije nagrade prejeti znesek morali vrniti, so pojasnili na Elektro Primorska.

Zaposleni bi morali nagrado vrniti z odtegljaji pri plači v desetih zaporednih mesečnih obrokih, od tega prvi obrok pri prvi plači po pravnomočnosti sodne odločbe.

Kot so sicer sporočili z Elektra Primorska, so prejeli sodbo Delovnega sodišča v Kopru, ki je odločilo, da delavci do omenjene nagrade niso upravičeni.

Sodišče: Stavka je bila nezakonita Elektro Primorska je januarja lani na pristojno sodišče namreč najprej vložilo predlog za ugotovitev nezakonitosti stavke. Sodišče je aprila 2012 odločilo, da je bila omenjena stavka nezakonita.

Sindikat se je zoper sodbo pritožil na Višje delovno in socialno sodišče v Kopru, ki je pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Uprava družbe pa je februarja lani na pristojno sodišče vložila tudi tožbo na ugotovitev, ali so na podlagi kolektivne pogodbe zavezani zaposlenim izplačati nagrado ob zaključku poslovnega leta. Sodišče je sedaj v še ne pravnomočni sodbi sklenilo, da take terjatve do Elektra Primorska ne obstajajo.

Ne spreglejte