Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
9.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 5. 2012, 9.01

7 let, 2 meseca

Slovenska tovorna vozila lani prepeljala manj blaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S cestnimi tovornimi vozili, registriranimi v Sloveniji, je bilo lani prepeljanih skoraj 76 milijonov ton blaga in opravljenih 16.439 milijonov tonskih kilometrov.

V notranjem prevozu je bilo lani prepeljanega manj blaga, v mednarodnem prevozu pa več blaga kot v letu 2010.

Prepreljanih je bilo skoraj 53 milijonov ton blaga Lani je bilo v notranjem prevozu prepeljanih skoraj 53 milijonov ton blaga ali 70 odstotkov vsega blaga, pri tem pa opravljenih 2177 milijonov ali 13 odstotkov vseh tonskih kilometrov. V mednarodnem prevozu je bilo prepeljanih skoraj 23 milijonov ton blaga ali 30 odstotkov vsega blaga in opravljenih 14.262 milijonov tonskih kilometrov ali 87 odstotkov vseh tonskih kilometrov.

Tovorna vozila, registrirana v Sloveniji, ki prevažajo blago znotraj neke tuje države, so prepeljala skoraj enako količino blaga kot leta 2010. V enaki primerjavi so ostali skoraj na enaki ravni opravljeni tonski kilometri pri prevozu iz Slovenije v tujino in pri prevozu iz tujine v Slovenijo.

V notranjem prevozu so največ blaga prepeljali prekucniki Podatki kažejo, da so v letu 2011 največ blaga prepeljali tovornjaki z nosilnostjo nad 10 ton, njihova povprečna starost pa je bila od štiri do šest let. V notranjem prevozu so največ blaga prepeljali prekucniki. Med prepeljanim blagom je prevladovalo blago v razsutem stanju, in sicer rude in kamnine. V mednarodnem prevozu so največ blaga prepeljali odprti kesoni s ponjavo.

Največ blaga je bilo prepeljanega iz Slovenije v Italijo in obratno Lani so slovenska tovorna vozila v mednarodnem prevozu največ blaga prepeljala iz Slovenije v Italijo (32 odstotkov) in Nemčijo (15 odstotkov), v Slovenijo pa iz Italije (32 odstotkov) in Avstrije (19 odstotkov).

Največ blaga, prepeljanega iz tujine v Slovenijo, je bilo razloženega v osrednjeslovenski in podravski statistični regiji. Tudi v notranjem prevozu je bilo največ blaga prepeljanega med osrednjeslovensko in podravsko statistično regijo.

Ne spreglejte