Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
18.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Turčija mreženje

Petek, 7. 6. 2013, 18.12

7 let, 2 meseca

Slovenska podjetja na sejmu v Istanbulu postavila temelje za sodelovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska podjetja, ki so se predstavila na poslovnem forumu v Istanbulu, so prepričana, da so z udeležbo postavila dobre temelje za nadaljnje poslovno sodelovanje.

Foruma, ki je bil namenjen mreženju malih in srednjih podjetij, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo poslovne partnerje v Turčiji, se je udeležilo 15 slovenskih podjetij.

Več kot 850 udeležencev iz 653 podjetij ter 30 držav Tridnevnega dogodka, ki se zaključuje danes, se je udeležilo več kot 850 udeležencev iz 653 podjetij ter 30 držav, med njimi tudi 19 predstavnikov 15 slovenskih podjetij. Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) je na svojem razstavnem prostoru predstavljala slovensko poslovno in investicijsko okolje.

V.d. direktorja Spirita Boštjan Skalar meni, da so tovrstni dogodki koristni za podjetja, saj jim omogočajo veliko možnosti za navezovanje stikov in kasneje tudi za sklenitev poslov.

Skalar: Turčija predstavlja velik potencial za slovenska podjetja "Turčija predstavlja velik potencial za slovenska podjetja, vendar pa morajo biti podjetja na turškem trgu cenovno konkurenčna, saj je na tem trgu prisotna globalna konkurenca s kakovostnimi izdelki, ki pa zaradi masovne proizvodnje dosegajo relativno nizko ceno," je poudaril Skalar.

Vsako slovensko podjetje je imelo organiziranih 16 uradnih sestankov s tujimi podjetji, z ostalimi pa so imeli možnost pogovora v času neformalnega druženja, so sporočili s Spirita.

"To je najboljši način, da iz prve roke dobiš informacije o poslovanju v državi, trgu, kulturi, pasteh in priložnostih. Nadejam se, da prebijemo led na turškem trgu in da uspemo najti zanesljivega partnerja," je dejal Jernej Blaj iz podjetja Sonce energija.

Boštjan Guček iz podjetja Murales pa je poudaril, da je bilo že po prvih sestankih jasno, da je njihov stol iz masivnega lesa odličen produkt za vstop na turški trg. Les je namreč zelo redka dobrina v Turčiji, zato so vsi izdelki iz masivnega lesa izdelani iz uvoženega lesa, kar močno dvigne ceno končnega izdelka.

Turčija predstavlja pomembno gospodarsko partnerico Slovenije, saj tako izvoz kot uvoz zadnjih nekaj let naraščata, priložnosti za poslovno sodelovanje slovenskih podjetij pa se pojavljajo v vseh gospodarskih sektorjih. S skoraj 80 milijoni prebivalstva in močnim tekstilnim sektorjem, sektorjem elektronike, logistike, gradbeništva, turizmom in avtomobilsko industrijo lahko slovenskim podjetjem predstavlja izjemno pomembnega poslovnega partnerja.

Sicer pa je Turčija poleg Kitajske, Indije, Rusije, Azerbajdžana in Kazahstana v letošnjem letu definirana kot eden ključnih trgov za slovenska podjetja.

Ne spreglejte