Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
2. 4. 2014,
14.20

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2014, 14.20

7 let, 7 mesecev

Slovenija padla na lestvici gospodarske svobode

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenija je na lestvici gospodarske svobode v zadnjih dveh letih zdrsnila za pet mest na 38. mesto, je pokazala raziskava o gospodarski svobodi v letu 2014, ki jo je objavil WEF.

Slovenija, ki se sicer redno uvršča med prvo tretjino gospodarsko najsvobodnejših držav sveta, se je kljub letošnjemu padcu v regiji odrezala najbolje, a najslabše od začetka krize. Še leta 2008 je bila v raziskavi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) uvrščena na 31. mesto, nato je leta 2010 padla na 35. mesto, se leta 2012 znova povzpela za dve mesti, letos pa zasedla 38. mesto.

Na 49. mestu ji sledi Črna gora, Hrvaška zaseda 56. mesto, Makedonija 63., Albanija 69., BiH 78. in Srbija, ki je od leta 2012 padla za 18 mest, 89. mesto.

Slovenija po kriteriju dostopa do tujih trgov zavzema 75. mesto, po učinkovitosti carinske službe 28. mesto, po infrastrukturi 35., po ugodnem poslovnem okolju pa 59. mesto.

Slaba prepoznavnost trgov in dostop do finančnih virov Raziskava je kot ključne izvozne težave Slovenije izpostavila: - slabo prepoznavnost potencialnih trgov in kupcev, - težak dostop do finančnih virov, - neprimerno proizvodno tehnologijo in obvladovanje proizvodnih procesov, - težaven dostop do uvoženih surovin po konkurenčnih cenah - ter težave pri izpolnjevanju zahtev kupcev v kakovosti in količini naročil.

Ključne ovire pri uvozu izdelkov pa predstavljajo: - visoke carine, - zapleteni uvozni postopki, - domače tehnične zahteve in standardi - ter visoki stroški mednarodnega in domačega prevoza.

Singapur z največjo svobodo, Čad na repu lestvice Po gospodarski svobodi prednjačijo Singapur, Hongkong, Nizozemska in Nova Zelandija. Seznam 138 držav končuje afriška država Čad, pred njo pa sta Angola in Venezuela.

Raziskavo WEF objavijo vsaki dve leti, med ključnimi težavami svetovne trgovine pa ostajajo neučinkovitost, birokracija in slaba infrastruktura.

Porast gospodarske svobode po ugotovitvah WEF otežujejo še slaba slika globalnega gospodarstva in nesposobnost nekaterih držav za uvedbo preprostih reform, ki bi zagotovile gospodarsko rast in izboljšale socialni položaj.

Ne spreglejte