Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
20. 7. 2017,
16.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Natisni članek

FinGym Osebne finance Miha Urek 360Finance Guru

Četrtek, 20. 7. 2017, 16.03

6 let, 7 mesecev

360Finance Guru

Slovenci z aplikacijo za enostavno urejanje financ

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Miha Urek | Foto FinGym

Foto: FinGym

"Povprečen posameznik si ne zna odgovoriti na vprašanja, kakšna je njegova trenutna finančna slika, kakšna je trenutna ocena njegovega finančnega stanja," razlaga finančni strokovnjak Miha Urek. Zato je s svojo ekipo razvil aplikacijo 360Finance Guru. Gre za digitalno platformo za urejanje osebnih financ, ki lahko pomaga vsakomur, tudi finančno nepismenim.

Miha Urek iz podjetja FinGym si je zadnjih deset let izkušnje nabiral kot finančni svetovalec. S svojo ekipo je opazil, da je finančna pismenost posameznikov slaba, zato so se odločili za razvoj aplikacije, ki bo zapleten finančni jezik približala povprečnemu uporabniku in ga pri tem izobrazila.

Na začetku so sodelovali s Slovenskim olimpijskim komitejem in organizirali izobraževanja za vodenje osebnih financ za vrhunske športnike, Urek pa je napisal tudi knjigo.

"Ob izkušnjah smo spoznali, da so izobraževalne delavnice in izdana knjiga Miselnost zmagovalcev premalo za dvig zavedanja, zato smo začeli razvoj platforme. Uporabniku smo želeli omogočiti, da v digitalni obliki dobi odgovore na vsa ta vprašanja. Torej, da dobi digitalnega finančnega svetovalca in tako dobi jasno sliko svojih financ," je vodilo, ki so se ga držali, razlaga Urek.

Njihov cilj je bil, kako strokovni finančni jezik pretvoriti v ljudski jezik. "Takšnega, da ga bo razumel moj oče ali pa nekdo, ki nič ne ve o financah," si želi Urek.

Na podlagi izkušenj so razvili aplikacijo za urejanje osebnih financ 360Finance Guru.


Je to krtačka, ki bo spremenila način umivanja zob? 


360Finance Guru | Foto: FinGym Foto: FinGym


Športna pot od sanjskih plač do bankrotov 


Kako deluje aplikacija?

Aplikacija po vprašalniku, testu ponudi zelo jasne odgovore. S finančno oceno 360 pridobite popolnoma jasno sliko svojih osebnih financi. Kako finančno zdravi ste in kako urejene osebne finance imate, preverijo s testom, ki zajema vsa področja osebnih financ. Test je pregleden, pregleden in vsem razumljiv, finančna ocena pa jasna in razumljiva tudi tistim, ki jim je finančni žargon povsem tuj.

"Finančno 'zdravje' z oceno od 1 do 100 je inovativen način. V algoritmu so upoštevane standardne industrije, statistični urad republike Slovenije, ZZZS, OECD in tako naprej," razlaga Urek.

360Finance Guru | Foto: FinGym Foto: FinGym

Pred lansiranjem tri leta razvoja

Ekipa FinGym šteje pet članov, aplikacijo pa so razvijali zadnja tri leta, pomagal pa jim je tudi Tehnološki park Ljubljana. Urek pravi, da je za zdaj aplikacija še v beta različici, Slovenija pa nekakšen pilotni trg, preden bi se širili v druge države.

"Naš cilj je, da gremo na globalni trg. Aplikacija je prilagojena tako, da nam to omogoča.Nasvet, ki ga boste prejeli, poganja inovativen, kompleksen, robusten in avtorsko zaščiten algoritem, ki temelji na strokovnih standardih finančne industrije ter številnih raziskavah in študijah. Želja in cilj sta, da gremo na evropski in svetovni trg," pravi Urek.

360Finance Guru | Foto: FinGym Foto: FinGym Preden so se odločili za odhod na trg, so pregledali, kakšne aplikacije že obstajajo. Po čem pa se njihova loči od že obstoječih?

"Na trgu ne obstaja celovita, slikovita in preprosta shema osebnih financ, na podlagi katere bi posameznik vedel, kako naj bi bile osebne finance sploh videti. Aplikacije pokrivajo samo en del osebnih financ, kot so na primer prihodki in izdatki, ali pa samo zavarovanja ali pa samo načrtovanja. Mi pa združujemo vse to v eni aplikaciji," pravi Urek.

Na katera vprašanja odgovori aplikacija 360Finance Guru?

- Koliko bi moral nujno od danes varčevati za brezskrbno pokojnino?

- Koliko bi moral nujno od danes varčevati za brezskrben otrokov študij?

- Za koliko bi moral biti danes dodatno zavarovan, da zaščitim svojo družino pred najhujšim?

- Za koliko bi moral biti danes dodatno zavarovan, da se zaščitim pred trajnimi poškodbami?

- Sem na pravi poti do zaščite pred nepredvidljivimi izdatki?

Uporabnik dobi 80 odstotkov poročila, celoto pa ...

Po končanem vprašalniku uporabnik dobi oceno, zakrit pa ostane konkreten ukrep, ki bi mu izboljšal osebne finance.

"Naša želja je, da smo mi tisti finančni svetovalci, ki vam svetujemo. Če nekdo tega ne želi, lahko samo izpolni vprašalnik in dobi oceno. Tako dobi 80 odstotkov vsega finančnega poročila. Samo konkreten ukrep, na koncu, se mu ne razkrije," poslovni model razlaga Urek.

Ne spreglejte