Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

4

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2016, 13.18

6 let, 7 mesecev

Športna pot od sanjskih plač do bankrotov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

4

Potem ko se je seznamu športnikov z osebnim stečajem pridružil še nekdanji hokejski reprezentant Robert Ciglenečki, smo iz arhiva potegnili intervju z Miho Urekom, ki se ukvarja prav z vprašanjem, kako dobro vrhunski športniki obvladujejo osebne finance.

Miha Urek je nekdanji rokometaš, ki je pred leti zajadral v svet osebnega finančnega svetovanja. V priročniku za osebne finance in življenjski slog sodobnega profesionalnega športnika z naslovom Miselnost zmagovalcev, ki je nastala v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Urkovo ekipo Play Smart, je osvetlil različne strategije, ki bodo vrhunskim športnikom pomagale živeti uspešno življenje tudi zunaj igrišč. Gre za zametke finančnega svetovanja, ki je v tujini stalnica in za katero Urek upa, da bo stalnica tudi v Sloveniji.


Kako uporabna je knjiga Miselnost zmagovalcev (Priročnik za osebne finance in življenjski slog sodobnega profesionalnega športnika) za ljudi, ki nismo vrhunski športniki?
Tudi zanje je lahko uporabna. Pri vrhunskih športnikih in običajnih smrtnikih je praktično vse enako, le življenjski slog je drugačen. Mi premoženje ustvarjamo v obdobju 40 let, vrhunski športniki pa to storijo v 15 letih. Ker je to obdobje izredno kratko, morajo ogromno znanj in veščin pridobiti v zelo kratkem času. Glavna težava pa je v tem, da so takrat mladostno neizkušeni, indiferentni do preostalega sveta, ne razmišljajo o denarju in finančnih ciljih, ne vedo, s kom se lahko pogovarjajo o denarju in s kom ne, zato so zelo dovzetni za slabe prakse.

Kako ste sploh prišli na idejo, da bi kot osebni finančni svetovalec posebno pozornost namenili predvsem vrhunskim športnikom? To v Sloveniji ni ravno praksa.
O tem sem začel razmišljati pred približno dvema letoma in pol, ko sem se udeležil dogodka ob 50. obletnici rokometa v Dobovi, kjer sem nekoč tudi sam aktivno igral; nekoč smo bili tretji najboljši rokometni klub v Sloveniji, v ekipi je bilo kar nekaj reprezentantov. Po mnogo letih sem tam spet srečal svoje nekdanje soigralce.

Nekateri izmed njih so se prireditve udeležili neurejeni, v razcapanih oblačilih, skoraj brez dohodkov in so mi ponujali raznorazne piramidne sheme – očitno niso vedeli, s čim se ukvarjam. To so bili isti ljudje, ki so se v času, ko se sam komaj zbral dovolj denarja, da sem se z avtobusom pripeljal na trening, vozili v najdražjih avtomobilih, nosili najboljše obleke, moderne ure in zlate verižice in bili obkroženi z najlepšimi dekleti.

Robert Ciglenečki: naslednji slovenski športnik v osebnem stečaju | Foto: Robert Ciglenečki: naslednji slovenski športnik v osebnem stečaju

Položaj je bil po 14 letih več kot očitno povsem drugačen. Takrat sem začel resneje razmišljati o tej težavi, kajti na lastne oči sem se lahko prepričal, kaj se vrhunskemu športniku ob napačnem pristopu lahko zgodi. Vse skupaj se me je zelo dotaknilo, zato sem že naslednji dan začel študirati in raziskovati, zakaj se to sploh dogaja. Bil sem presenečen, ko sem spoznal, da imajo športniki po vsem svetu iste težave in da jih velika večina po končani karieri konča v finančnih težavah. Začel sem pisati blog in članke, sčasoma se je porodila ideja, da se zbere ekipa vrhunskih strokovnjakov. Ekipa Play Smart (Urek je njen direktor in avtor programa, op. p.) se je hitro povezala z Olimpijskim komitejem Slovenije in na ta način poskusila osveščati slovenske vrhunske športnike.

Zanimivo je, da so v tujini predavanja o tej temi stalnica, igralce lige NBA menda učijo celo o tem, kako ravnati z dekleti, da se izognejo neugodnim situacijam.
V ligah NBA, NHL, NFL imajo razvit celovit sistem izobraževanja. Športnika izobrazijo o osebnih financah in ga pripravijo na težave, s katerimi se bo srečal takoj, ko bo vstopil v svet profesionalnega športa.

Pri nas pa tega ni?
Ne, do zdaj se nič ni dogajalo na tem področju. Olimpijski komite Slovenije je prva organizacija, ki se je resno in celovito lotila težave.

Novembra 2014 ste med slovenskimi vrhunskimi športniki izvedli raziskavo o stopnji finančne pismenosti. Rezultati niso bili prav spodbudni. Zadostno, dve.
V raziskavi je sodelovalo 135 vrhunskih športnikov, starih 20 ali več let, in 97 športnikov, starih manj kot 20 let. Povprečna ocena, ki so jo dobili športniki, stari 20 let ali več, je zadostno, dobra dvojka. Povprečna ocena športnikov, starih manj kot 20 let, pa dobro (3).

Na katerem vprašanju je pogrnila večina sodelujočih?
Na vprašanju o nepremičninah. Le tretjina športnikov se zaveda, da ni pametno vseh prihrankov nameniti za investicijo v nepremičnine. Pri slovenskih športnikih, predvsem tistih, ki prihajajo iz ekipnih športov, vlada trend, da je povsem smotrno vsa sredstva vložiti v nepremičnine, od koder bodo pozneje črpali rente za pokojnine.

V čem je glavna težava nepremičnin?
Vlaganje v nepremičnine je sestavni del naše kulture, saj so nepremičnine pri Slovencih zagotovo najbolj razširjena naložba. Po podatkih evropske ankete o življenjskih pogojih SILC iz leta 2011 kar 78 odstotkov gospodinjstev živi v lastnih stanovanjih, precej pa tudi v stanovanjih v lasti sorodnikov, kar nas skupaj z drugimi tranzicijskimi državami uvršča v vrh evropskih držav. Kar 90 odstotkov vseh stanovanj v Sloveniji je v lasti fizičnih oseb.

Preden se odločimo za investicijo, si je pametno izdelati naložbeni načrt. Vse naložbe naj bi izbirali na podlagi naložbenega načrta. Šele tako lahko vidimo, katera naložba je za nas smotrna in katera ne. Nepremičnine so glede na naložbeno piramido samo ena izmed naložb.

Kaj je glavna težava v zvezi z nakupom nepremičnin?
Nelikvidnost in nerazpršenost, saj za nepremičnino namenimo kar velik del svojih sredstev.

Športniki so se na testu slabo odrezali, no, roko na srce, tudi drugi bi se. Ali za upravljanje osebnih financ potrebujemo pomoč ali smo jih povsem sposobni voditi na svoj amaterski način?
Danes je upravljanje osebnega premoženja veliko bolj kompleksno, kot je bilo pred desetimi leti. Takrat sta vladala gospodarska rast in strategija investiranja "buy in hold", kar pomeni kupi in obdrži. Preprosteje je bilo, kot je danes.

Posameznik si danes ne more več privoščiti, da ne bi spremljal trga in imel napačno naložbeno strategijo. Vendar pa za uspešno upravljanje naložb potrebujemo veliko znanj, imeti moramo veliko izkušenj in se povezovati z različnimi strokovnjaki znotraj finančne industrije. Poleg tega moramo biti venomer budni in redno spremljati borzne trge.

Ravno zato velika večina posameznikov potrebuje pomoč pri upravljanju osebnih financ, ker nima teh znanj in veščin. Je pa res, da pri nas ni razvita kultura, da bi kar najeli osebnega finančnega svetovalca.

Zakaj ne?
Ker osebni finančni svetovalec v Sloveniji ni klasificiran poklic, kot je v tujini. V Sloveniji ni organizacije, ki bi nadzirala in preverjala osebne finančne svetovalce, na kakšen način svetujejo in kaj sploh svetujejo posameznikom, zato so mogoče velike zlorabe.

V ligi NFL (ameriški nogomet) lahko športnikom svetuje samo oseba, ki ima opravljene vse potrebne licence, ustrezno izobrazbo in ki je registrirana pri tej športni zvezi. Konstantno ga nadzirajo. Če se zazna zloraba in svetovalec kakšnega športnika pretenta, mu takoj prepovejo sodelovanje s športniki. Nikoli več ne sme svetovati športnikom. Te stvari so tam urejene, zato bodo osebni finančni svetovalci vedno svetovali etično in v skladu z dogovorjenim programom svetovanja.

Goran Dragić v ZDA služi milijone. Ali ve, kako ravnati z njimi? | Foto: Goran Dragić v ZDA služi milijone. Ali ve, kako ravnati z njimi?

Kaj lahko storijo naši športniki, ki bi radi naredili prvi korak v smeri pravilnega upravljanja osebnih financ?
Knjiga Miselnost zmagovalcev, ki jo je pravkar izdal Olimpijski komite Slovenije, in izobraževalne delavnice, ki jih že izvajamo za slovenske olimpijce, so lahko prvi korak in odlično izhodišče za začetek.

V knjigi smo na slikovit način opisali, da je tudi življenje zunaj igrišč zelo pomembno. Osredotočamo se na ključna področja športnikove kariere, ki jih mora športnik usvojiti, da je uspešen med kariero in da ostane uspešen po njej. Kako živeti življenjski slog zmagovalca? Kako upravljati svoj denar? Kako si sestaviti uspešno ekipo, ki nas bo oborožila z vsem potrebnim znanjem in veščinami? Kako načrtovati kariero po karieri?

V knjigi je veliko izjav najuspešnejših slovenskih in tujih športnikov, ki potrjujejo naša dognanja. Najuspešnejši športniki se obnašajo kot podjetniki, ki imajo tudi zunaj igrišča organizirano in načrtovano življenje.

Vsebino zaokrožujejo karikature priznanega karikaturista Izarja Lunačka, ki je narisal okoli 30 karikatur in ki humorno prikazujejo slabe prakse športnikov po vsem svetu.

Kako naj športnik izbere strokovnjaka, ki mu lahko svetuje pri upravljanju osebnih financ?
Kot prvo, naj povpraša pri zaupanja vrednih ljudeh, pri družini, prijateljih, športnih kolegih in pri svojem mentorju, kako se s tem spopadajo oni. Komu zaupa? Kdo upravlja njegove osebne finance? Nato naj preveri pri svoji športni organizaciji in spet povpraša, s kom ima najboljše izkušnje in komu bi lahko kot športnik zaupal.

Na koncu naj vse kandidate preveri in opravi razgovor ena na ena. V pravkar izdani knjigi smo natančno navedli, katere karakteristike mora imeti upravljavec osebnega premoženja športnika. Navedli smo vsa neprijetna vprašanja, ki mu jih mora športnik obvezno zastaviti. Šele po intervjujih in zastavljenih neprijetnih vprašanjih bo videl, komu lahko zaupa in komu ne.

Katero napako športniki zagrešijo najpogosteje?
Povprečen profesionalni športnik ustvarja osebno premoženje približno 15 let oziroma do svojega 40. leta. Upravljanja denarja se uči v zgodnjih dvajsetih letih svojega življenja, ko ima že visoke dohodke, medtem ko njegovi sovrstniki iz šole še ne vedo, kaj pomeni visok dohodek.

Poglavitni težavi sta mladostniška neizkušenost in finančna nepismenost. Indiferentni so do preostalega sveta, zanima jih samo svet športa, zato so zelo dovzetni za slabe prakse, saj okoli sebe niso zmožni prepoznati ljudi s slabimi nameni. Večina športnikov v začetku kariere naivno verjame vsem, ki obljubljajo naložbe z nadpovprečnimi donosi. Na koncu se izkaže, da ni tako, in izgubijo večino svojih sredstev.

V knjigi pišete, da je največji preskok za vrhunskega športnika podpis prve profesionalne pogodbe, podpis pogodbe s sponzorjem in povabilo v reprezentanco. Kakšne poteze naj športnik takrat potegne?
Pred podpisom prve pogodbe že mora vedeti, komu lahko zaupa. Preden se oboroži z ekipo, naj z vsakim opravi razgovor in ga preveri, ali je kredibilen ali ne. Povpraša naj pri zaupanja vrednih ljudeh in pri svoji športni organizaciji, kakšno mnenje imajo o njih. Če prevladuje slabo mnenje, naj takoj prekine poslovni odnos z njim.

Kako se športniki lahko zaščitijo? Kako lahko ločijo seme od plev?
Veliko lažje je, če ima športnik mentorja, ki je že prehodil to pot in mu lahko na vsakem koraku svetuje, kako naj se obnaša v določeni situaciji ter katerim ljudem in situacijam se je najbolje izogniti.

Pišete tudi o ekipi strokovnjakov, v katero spadajo športnik v vlogi direktorja, agent ali menedžer v vlogi poslovnega direktorja in upravljavec osebnega premoženja kot finančni direktor. Je nujno, da so to ljudje, ki niso del športne ekipe ali celo družinski člani?
Ni nujno, vendar je v praksi težje izvedljivo. Dandanes je nemogoče, da si menedžer ali agent, upravljavec osebnega premoženja, finančni analitik in davčni svetovalec v eni osebi. Za vsakega navedenega strokovnjaka so potrebna leta trdega dela in izobraževanj, da je lahko uspešen. Ko so vključeni najbližji, je še težje.

 | Foto:

Ker "biznis" in "familija" nista kompatibilna?
Ja, enako je s prijatelji. Kaj bo, ko ga boš prerasel, ko ga bo treba zamenjati? Kaj bo, ko ne bo delal dobro, ko ne bo uspešen? Težje mu boš povedal, da ne moreta več sodelovati.

Veliko govorimo o urejenih osebnih financah. Kaj to pravzaprav pomeni v praksi?
Ne bi rad zapletal in iz tega delal cele znanosti, a dejstvo je, da je večina ljudi prepričanih, da jih pozna in obvlada, saj imamo vsak dan opravka z nekimi elementi osebnih financ. V knjigi sem skušal na najbolj preprost način napisati, kako doseči stanje, ko imaš urejene osebne finance. In ko imaš urejene osebne finance, naj ne bi imel več finančnih težav. Ponazoril sem jih z grafiko, ki prikazuje štiri področja: obvladovanje porabe denarja, finančno načrtovanje, ustvarjanje prihrankov in premoženja ter upravljanje osebnega premoženja.

V knjigi pišete tudi o vplivu slačilnice. Kako močan je?
Izredno močan, marsikateri namig o neverjetnih vlaganjih pride prav od tam. V tem primeru je edino, kar športniku lahko svetuješ, to, da naj omejijo znesek, ki ga nameravajo nameniti najbolj tveganim zadevam, kot so igre na srečo in podobno, saj je to del "kulture slačilnice" športnika. Tega se ne da kar čez noč izkoreniniti.

Bi lahko rekli, da med športniki obstajajo skupine, ki so bolj pozorne na vodenje osebnih financ?
Težko rečem, ker je precej odvisno od posameznika. V začetni fazi je veliko odvisno od vpliva družine in trenerjev. Sploh pri individualnih športih so trenerji v začetku kariere drugi starši.

Zdaj ste vse ustrezne informacije združili na enem mestu, v knjigi. Kakšen bo vaš naslednji korak?
V okviru OKS bomo izvajali delavnice s športniki, dve sta že za nami. Knjiga je podporno gradivo, delavnice pa njen praktični del. Verjetno kmalu že sledi nova knjiga.

Kakšen je odziv športnih "učencev?"
Pri starejših odličen, mlajši pa za zdaj še niso dovzetni za nova znanja.

Ne spreglejte