Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
12. 10. 2017,
11.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

plača nagrada Zveza svobodnih sindikatov Slovenije Gospodarska zbornica Slovenije

Četrtek, 12. 10. 2017, 11.53

6 let, 6 mesecev

Boste drugo leto dobili izplačanega več

Sindikati in gospodarska zbornica združili moči: Hočemo nižje davke

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

delavec gradbinec gradnja gradbeništvo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je ministrstvu za finance poslala predlog, po katerem bi podjetja lažje izplačala višji regres za letni dopust in 13. plačo. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ta predlog podpira.

GZS ministrstvu predlaga razbremenitev celotnega plačila dohodnine do sto odstotkov višine povprečne plače pri regresu in nagradi za poslovno uspešnost in odpravo prispevkov od nagrade za poslovno uspešnost do sto odstotkov vrednosti povprečne plače.

Gospodarska zbornica in sindikati menijo, da bi s tem podjetjem omogočili, da v času gospodarske rasti bolje nagradijo zaposlene, ki bi s tem bili bolj udeleženi pri rezultatih uspešnega poslovanja. "S tem bi se dvignila tudi domača poraba, kar bi pozitivno vplivalo na podjetja, ki delujejo predvsem v Sloveniji. Prek višjega DDV bi bil pozitiven tudi učinek na proračun," so prepričani.

Regres ne sme biti nižji od minimalne plače

Delodajalec je delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, ki od 1. januarja 2017 znaša 804,96 evra. Tako kot vsi drugi dohodki iz delovnega razmerja je tudi regres obremenjen z dohodnino, pri regresu, ki presega 70 odstotkov povprečne plače, ta znaša 1.593 evrov bruto, pa se od dela, ki presega 70 odstotkov povprečne plače, obračunajo tudi prispevki za socialno varnost.

Zaradi varčevalnih ukrepov je regres v javnem sektorju zadnja leta znižan. Regres v polni višini, torej višini minimalne plače, je letos pripadel zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda. Zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda so dobili 600 evrov bruto, tisti v višjih plačnih razredih pa sto evrov manj. Zaposleni do vključno 16. plačnega razreda pa so dobili tisoč evrov bruto regresa, piše STA.

Z nižjo obdavčitvijo regresa za letni dopust bi lahko za počitnice odšteli nekaj več evrov. | Foto: Thinkstock Z nižjo obdavčitvijo regresa za letni dopust bi lahko za počitnice odšteli nekaj več evrov. Foto: Thinkstock

13. plača v celoti obremenjena s prispevki

Nagrada za poslovno uspešnost oziroma 13. plača pa je zdaj v celoti obremenjena s prispevki, ne pa tudi z dohodnino, če je izplačana le do 70 odstotkov vrednosti povprečne plače.

Kaj pravi ministrstvo?

"Na ministrstvu za finance se zavedamo pomena nagrajevanja zaposlenih za njihov prispevek k dobrim rezultatom, zato smo v okviru lani pripravljenih ukrepov davčnega prestrukturiranja davčno razbremenili tudi del plače za poslovno uspešnost. Ker so se ti ukrepi začeli uporabljati z letošnjim letom in njihovih učinkov še ne poznamo, je potrebno najprej počakati na zaključek tekočega dohodninskega leta in analizirati učinke sprejetih ukrepov. Na podlagi navedene analize lahko preučimo omenjeno pobudo," so nam pojasnili na ministrstvu za finance in dodali še:

"Glede razbremenitve prispevkov regresa za letni dopust in nagrade za poslovno uspešnost pa naj dodamo, da bi bila potrebna sprememba zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ureja osnove za plačilo prispevkov."

"Prav je, da stopijo skupaj pri velikih projektih, kot je konkurenčnost Slovenije. Nima smisla, da si pri tem skačemo v hrbet." | Foto: STA , "Prav je, da stopijo skupaj pri velikih projektih, kot je konkurenčnost Slovenije. Nima smisla, da si pri tem skačemo v hrbet." Foto: STA , Rasto Ovin, dekan fakultete Doba: Združen nastop sindikatov in gospodarske zbornice ni presenečenje, saj je na položaj generalne direktorice GZS prišla Sonja Šmuc, ki je že prej najavljala skupen jezik ne le s sindikati, ampak tudi z državo, kar je smiselno. 

Tudi na položaj predsednice zveze svobodnih sindikatov je prišla ženska, Lidija Jerkič. Prav je, da stopijo skupaj pri velikih projektih, kot je konkurenčnost Slovenije. Nima smisla, da si pri tem skačemo v hrbet. 

Pametna odločitev je tudi predlagana nižja obremenitev regresa in nagrad, saj je to dokaj lahka naloga. Socialna kapica, ki bi jo radi videli podjetniki, bi bila mnogo trši oreh. Delodajalci pri nas pravijo, da ni delavcev. Tudi zato jih ni, ker država preprosto pobere preveč. Imamo tudi nižjo produktivnost, nižjo dodano vrednost na zaposlenega in to je potem začaran krog.

 


Preberite še: Prvomajski labodji spev vladarja sindikatov


 

Ne spreglejte