Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2015,
21.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SDH DUTB

Petek, 20. 11. 2015, 21.29

7 let, 2 meseca

SDH in DUTB: koalicija in opozicija vsaka na svojem bregu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koalicija in opozicija imata glede novih kadrov v SDH in DUTB različni mnenji. Vlada: spoštovali smo načela korporativnega upravljanja. Opozicija vladi očita vmešavanje politike v kadrovanje.

Za predlagatelje izredne seje, NSi, SDS in Bojana Dobovška (NP), je v primeru Slovenskega državnega holdinga (SDH) najbolj sporen predsednik uprave holdinga Marko Jazbec zaradi njegove vloge v upravi NLB. Pod vprašaj postavljajo imenovanje nadzornikov SDH, sporna se jim zdi Barbara Smolnikar, predsednica uprave zavarovalnice NLB Vita. V Družbi za upravljanje terjatev (DUTB) pa opozarjajo predvsem na predsednika upravnega odbora Marka Simonetija, ki je bil med koncema leta 2009 in 2012 prvi nadzornik NLB.

Da kadrovanju, a ne za vsako ceno "Prav je, da vlada kadruje, a vprašanje je koga in kako," je poudaril Jernej Vrtovec (NSi). A to je storila tako, da so, kot je dejal, predvolilne obljube predsednika vlade Mira Cerarja o etiki in standardih le prazne besede. Kljub temu da sta bila Jazbec in Simoneti soodgovorna pri nastajanju bančne luknje, "sta danes dve najmočnejši osebi v državi", ga je dopolnil Anže Logar (SDS).

Kaj skrbi opozicijske poslance Dobovška in Jožefa Horvata (NSi) pa skrbijo korupcija, konflikt interesov, trgovanje z vplivom osebe ter pojavi rotirajočih vrat, ki jih je ob tem zaznati. "Ker nočemo odkrivati finančnih tokov, se pojavlja terorizem, se pojavlja finančna kriminaliteta in prav to je ključ SDH in DUTB," je menil prvi, drugi pa, da eni in isti prehajajo iz ene institucije v drugo po zvezah in poznanstvih: "V konkretnih primerih kadrovanja gre za šolski primer rotirajočih vrat, ki so tako dobili vso potrebno legitimiteto."

Koalicija ne dvomi v zakonitost postopkov Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja ter Branko Zorman (SMC), Matjaž Nemec (SD) in Marija Antonija Kovačič (DeSUS) so poteze glede novih obrazov v SDH in DUTB pospremili z oceno, da gre za uresničevanje načel korporativnega upravljanja in končen umik politike iz kadrovanja. "Nimamo razlogov, da bi dvomili v zakonitost postopkov," je menil Zorman.

Izredna seja o problematiki kadrovanja v SDH in DUTB se je po predstavitvi mnenj poslanskih skupin nadaljevala z razpravo poslancev in poslank. V njej je bilo slišati znane argumente predlagateljev za sklic seje ter znane obrazložitve koalicije za zamenjave.

Govorci so predstavljali nasprotujoča si mnenja o privatizaciji državnih družb, kaj je političen vpliv, govorili o krivcih za bančno luknjo, političnem kadrovanju v preteklosti in danes, o kadrovskih cunamijih, o današnjem neugodnem terminu za sejo ter navajali imena ljudi z različnih položajev in imena vplivnih posameznikov, ki da krojijo zgodbe v podjetjih in v medijih.

Ne spreglejte