Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
22. 7. 2014,
13.50

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 7. 2014, 13.50

7 let, 7 mesecev

Ruski milijarderji v pol leta izgubili na milijarde evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zaostreni odnosi med Ukrajino in Rusijo ter sankcije proti Rusiji so najbogatejše Ruse od začetka leta osiromašile za 11 milijard evrov.

Medtem ko je 64 ameriških milijarderjev v istem času svoje premoženje povečalo za 48 milijard evrov, je 19 najpremožnejših Rusov izgubilo 11 milijard evrov, kaže Bloombergov indeks milijarderjev.

Trije najbogatejši oligarhi imajo pet milijard manj Najbogatejši človek Rusije, v Uzbekistanu rojeni Ališer Usmanov, ki je kot vsi ruski oligarhi obogatel na račun političnih zvez, je v pol leta izgubil dve milijardi evrov. Njegovo premoženje, večino ga je ustvaril s pridobivanjem, obdelovanjem in prodajanjem železove rude, je splahnelo za 13 odstotkov, a kljub temu ostaja "težak" 13 milijard evrov.

Tudi drugi ruski oligarh Vladimir Lisin, lastnik največjega metalurškega holdinga Novolipetsk Steel, je v pol leta izgubil dve milijardi evrov, a to predstavlja že 17 odstotkov njegovega premoženja. Andrej Melničenko je revnejši za 1,5 milijarde evrov oziroma je izgubil 14 odstotkov svojega premoženja.

Bill Gates, nekdanji glavni izvršni direktor podjetja Microsoft, je v istem obdobju letos premoženje povečal za 4,5 milijard evrov. Jeff Bezos, izvršni direktor podjetja Amazon.com, pa je revnejši za 2,5 milijarde evrov.

Milijarderji se ne strinjajo s Putinovo politiko Ruski milijarderji, ki so želeli ostati neimenovani, so za Bloombergov finančni portal povedali, da se najelitnejši krog ruskih poslovnežev boji, da bo Putinova politika do Ukrajine razmere še zaostrila, temu pa bodo sledile dodatne sankcije.

"Tudi če sankcij ne bodo dodatno zaostrovali, je rusko gospodarstvo prizadeto zaradi ranljivega finančnega trga ter vse večje nepripravljenosti zahodnih družb in bank, da poslujejo z izobčeno državo," je dejal glavni globalni ekonomist pri neodvisni makroekonomski analitski družbi Capital Economics iz Londona Julian Jessop.

"Rusija se bo morala osredotočati na vzhodne trge, a bo pri tem tvegala, da bo postala odvisna od kitajskega povpraševanja po surovinah," je dodal Jessop.

Ne spreglejte