Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
11.10

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 19. 3. 2013, 11.10

7 let, 7 mesecev

"Razmere ne področju obrtništva in podjetništva niso rožnate"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Obrtniki in podjetniki so na posvetu delodajalcev na Brdu pri Kranju opozorili na težak položaj. Kot so povedali, razmere niso rožnate, od nove vlade pa pričakujejo vrsto ukrepov.

V zadnjih letih od začetka krize je svojo dejavnost opustilo preko 12.000 obrtnikov in podjetnikov, pri tem pa je delo izgubilo 35.000 zaposlenih, je opozoril predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Milan Škapin. Pojasnil je, da so težave praktično v vseh panogah. Nekoliko se sicer izboljšuje stanje v gradbeništvu, pojavlja pa se precejšnja kriza v avtoprevozništvu, pa tudi v gostinstvu, kjer se odraža manjša kupna moč.

"Politika se je bolj usmerjala v prevzeme oblasti kot v spodbujanje gospodarstva" Zadnji čas je krizo še dodatno poglobilo politično dogajanje, je opozoril Škapin in dodal, da se je politika bolj usmerjala v prevzeme oblasti kot v spodbujanje gospodarstva, kar kažejo tudi številke o brezposelnosti. Ker so trenutne razmere na trgu dela negotove, se predvideva, da bo konec tega leta še več brezposelnih, do skromnega okrevanja gospodarstva pa naj bi po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj prišlo leta 2014, kar naj bi se na trgu dela odrazilo šele leta 2015.

Kritično do sprememb delovno-pravne zakonodaje Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije je kritično do sprejetih vladnih ukrepov, tako tudi ni zadovoljno s spremembami delovno-pravne zakonodaje. "Po naših prepričanjih ne prinaša neke večje konkurenčnosti in ne bo prinesla večjega zaposlovanja. Zato kot združenje tudi zahtevamo, da bi se po enem letu po uveljavitvi zakonodaje opravila analiza in se nato začele spremembe v korist večje konkurenčnosti," je povedal Škapin.

Od nove vlade pričakujejo zagon investicijskega ciklusa, stimulativno davčno zakonodajo … Od nove vlade pričakuje, da bo zagnala investicijski ciklus, da bo poskrbela za bolj stimulativno davčno zakonodajo, da bo poskušala odpraviti administrativne ovire in omogočila lažje črpanje evropskih sredstev ter bo zagotovila spodbude za čim večje zaposlovanje. Poleg tega bi morala spodbuditi gospodarsko diplomacijo, kar bi povečalo izvoz.

Kamnarjeva: Obrt in malo podjetništvo sta ključna za razvoj našega gospodarstva Obrt in malo podjetništvo sta ključna za razvoj našega gospodarstva, je izpostavila svetovalka predsednika republike za ekonomsko in socialno politiko Helena Kamnar in pojasnila, da je ta dejavnost bolj fleksibilna in se hitreje prilagaja tržnim razmeram. Zato Evropa gradi okrevanje gospodarstva predvsem na mikro in malih podjetjih. "Ta so gibalo narodnega gospodarstva in pomemben vir zaposlovanja, ustvarjanja podjetniškega duha in inovativnosti," je poudarila.

"Naša družba bi morala storiti zasuk v razmišljanju in odnosu do podjetništva" V Sloveniji je sicer v tem segmentu zaposlena le šestina vsega aktivnega prebivalstva, kar je manj kot drugod v Evropi. Pred krizo se je že kazal pozitiven trend, od leta 2008 do 2011 pa se je zgodnja podjetniška aktivnost skoraj prepolovila. Kot je pojasnila Kamnarjeva, bi morala naša družba storiti zasuk v razmišljanju in odnosu do podjetništva. Vendar je država kljub ukrepom in spodbudam na tem področju dokaj neučinkovita.

V Evropi dejavnost opuščajo zaradi nedobičkonosnosti, pri nas je razlog finančni Zelo veliko podjetnikov je v zadnji letih opustilo svojo dejavnost. Razlogi za to pa so v Sloveniji drugačni kot v drugih evropskih državah, kjer dejavnost opuščajo zaradi nedobičkonosnosti. Pri nas je glavni razlog finančni, saj je podpora, ki jo nudi finančni sektor obrtnemu in podjetniškemu sektorju prešibka. "Upamo, da bodo dodatni ukrepi nove vlade in morda tudi Banke Slovenije pripomogli, da se ta osnovni razlog odpravi," je izpostavila Kamnarjeva.

Na posvetu je spregovorila namesto predsednika republike Boruta Pahorja, čez dan pa bodo dogajanja na različnih področjih okrog stotim udeležencem posveta predstavili še drugi predavatelji. Letošnji, že 14. posvet bo zaključen že danes, saj so organizatorji zaradi varčevalnih ukrepov običajno dvodnevni posvet skrčili.

Ne spreglejte