Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
26. 3. 2014,
17.32

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2014, 17.32

7 let, 7 mesecev

Prenos znanj v gospodarstvo je ključen za njegovo konkurenčnost

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Za konkurenčnost slovenskega gospodarstva je nujno povezovanje univerz z industrijo. Zavedanje o tem na obeh straneh se povečuje, a za več sožitja bo treba še kaj narediti.

V Sloveniji je ogromno znanja, treba bi ga bilo le bolje povezati z gospodarstvom. Poslovne težave postajajo vse bolj interdisciplinarne, zato je nujno povezovanje različnih znanosti tudi znotraj univerze, so se strinjali udeleženci okrogle mize, ki so jo v sklopu dogodka o prenosu znanj Univerze v Ljubljani v gospodarstvo pripravili v prestolnici.

"Danes je gospodarstvo brez vpetosti v inštitute znanja, kot da bi bosi tekli po ostrem pesku," je uvodoma dejal predsednik uprave idrijskega Kolektorja Stojan Petrič, kjer se zavedajo nujnosti prenosa znanj v gospodarstvo in že zdaj intenzivno sodelujejo s slovenskimi fakultetami.

"Sodelovanje je vedno dvosmerna cesta in tega ni nikoli dovolj. Če je pri nas tako, morata krivdo za slabo povezovanje prevzeti obe strani. V Gorenju se stvari izboljšujejo, saj se vedno več univerzitetnih strokovnjakov zaveda sodelovanja z industrijo," pa je motnje v povezovanju ošvrknil predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Ne spreglejte