Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
21.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Draško Veselinovič Božo Jašovič slaba banka bančni sistem

Torek, 2. 4. 2013, 21.15

4 leta, 9 mesecev

Posvet: Moramo sanirati bančni sistem in začeti prodajo državnih podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na posvetu o stanju in prihodnosti slovenskega bančnega sistema so se sogovorniki strinjali, da je slaba banka potrebna čim prej.

Prav tako so se strinjali, da Sloveniji ne bo preostalo drugega kot prodaja nekaterih podjetij v državni lasti. "Pri nas ne prodamo ničesar, ne v dobrih ne v slabih časih," je dejal prvi mož Gea Collegea in nekdanji bančnik Draško Veselinovič.

Veselinovič: Zdaj bomo na silo prodajali en kup stvari po najnižjih možnih cenah Vsak minister do zdaj je imel na začetku idejo, da bo prodal eno banko, potem pa se to ni zgodilo. Zdaj bomo na silo prodajali en kup stvari po najnižjih možnih cenah, je na posvetu o stanju in prihodnosti slovenskega bančnega sistema, ki ga je organizirala Študentska borza v sodelovanju z Alumni klubom Ekonomske fakultete, dejal Veselinovič.

Ta razprodaja se mu za Slovenijo zdi najslabši scenarij, a boji se, da se bo to zgodilo, ker druge poti ni. Poudaril je, da je težko privabiti tuj kapital, če se ga je prej 20 let odganjalo.

"Če ni nove kreditne rasti, tudi kapitalski trgi ne funkcionirajo normalno" Sogovorniki so se strinjali, da je slaba banka potrebna, in to čim prej. "Zame je v tej situaciji slaba banka dobra rešitev. Če ni nove kreditne rasti, tudi kapitalski trgi ne funkcionirajo normalno. Avstrijci so že leta 2009 ustanovili slabo banko. Pri nas se pa slabega tako bojimo in ne vem zakaj - ker dobrega ne maramo?" se je še vprašal direktor Združenja bank Slovenije France Arhar.

Spomnil je, da je bilo že leta 1993 mnogo ponudb iz tujine za slovenske banke. "Škoda je, da smo potem ustavili proces privatizacije takrat mariborske banke. Privatna lastnina ni nujno garancija za uspešnost, a v Sloveniji žal je," je še poudaril.

"Smo negativno nastrojeni kot narod" Izpostavil je še, da so bili še lani trije tuji investitorji zainteresirani za nakup slovenskih bank. Da pa niso bili iz Evrope. "Si predstavljate, da kdo dejansko pride. Prva pripomba bo, denar nam bodo pobrali. Smo negativno nastrojeni kot narod. Najprej povemo vse slabo o enem, potem pa se naprej pogovarjamo," je bil oster.

Svetovalec v Gorenjski banki in nekdanji prvi mož NLB Božo Jašovič je spomnil, da bodo tudi dobre banke lahko jutri slabe, če se ne bo saniralo gospodarstva.

Na pogled tujcev na Slovenijo pa je opozoril član uprave Hypo banke Matej Falatov, ki je izpostavil, da je percepcija države pri tujcih zelo negativna.

Da sta problema trenutno dva, pa je izpostavil član uprave Abanke Igor Stebernak. Treba je sanirati bančne bilance in pa pripeljati gospodarstvo do kondicije, da bodo podjetja lahko spet najemala posojila. "Pri zdajšnji zadolženosti so dejanski lastniki podjetij banke," je spomnil.

Član uprave Unicredit banke Slovenija Damijan Dolinar pa je poudaril, da banke so aktivne in da želijo biti še bolj, da pa insolvenčna zakonodaja pretirano ščiti lastnike, ki to izkoriščajo.

Ne spreglejte