Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
12.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peko

Sobota, 18. 5. 2013, 12.04

7 let, 2 meseca

Pogodba še vedno ni podpisana, v Peku vlada negotovost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po številnih zapletih in dolgotrajnih postopkih prodaja Peka Osimpexa, kljub temu da sta jo vlada in državni zbor odobrila pred tremi tedni, še vedno ni izvedena.

Tako tudi dveh milijonov svežih sredstev za Peko še ni. Zaradi dolgih pravno-formalnih postopkov se nadaljuje negotovost v Peku, ki med čakanjem na rešitev trpi poslovno škodo. Kot so pojasnili v podjetju Consensus, ki v Sloveniji skrbi za odnose z javnostmi hrvaške družbe Osimpex, glede vstopanja v lastništvo Peka ni še nič novega. Očitno zadeve ni mogoče urediti tako hitro, kot bi si želeli in bi bilo za Peko potrebno, so pojasnili.

Sajovic: Upam, da državni pravniki zadeve čim prej rešijo Na DSU so na vprašanje o razlogih, zakaj pogodba še ni podpisana, odgovorili, da aktivnosti usklajuje Slovenska odškodninska družba, kjer pa so pojasnili le, da "aktivno izvajajo vse aktivnosti v zvezi s podpisom pogodbe". "Upam, da državni pravniki zadeve čim prej rešijo in da bo pogodba kmalu podpisana," pa je dejal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, ki ni seznanjen s pravno-formalnimi postopki, ki jih morajo pred podpisom pogodbe izpeljati Slovenska odškodninska družba, DSU, Gorenjska banka in SKB banka kot prodajalci ter Osimpex kot kupec.

V Peku tako informacij o dolgotrajnih postopkih nimajo, prav tako tudi ne odgovora na vprašanje, ali lahko Osimpex Peko dokapitalizira kasneje kot 20. maja, ko poteče rok za vplačilo novih delnic za dva milijona evrov vredno dokapitalizacijo, ki so jo obstoječi lastniki soglasno potrdili na skupščini 9. maja. Jasno je le, da je podpis kupo-prodajne pogodbe pogoj, da Osimpex Peku da prvo kapitalsko injekcijo.

Že ob izglasovanju dokapitalizacije je Sajovic poudaril, da bi sveža sredstva v Peku potrebovali v roku 14 dni. S tem bi vsaj delno poplačali obveznosti do dobaviteljev, bank in države. Poravnati morajo tudi prispevke za zaposlene, ki jim bo Peko tudi za april lahko zagotovil le akontacijo plače.

Proizvodnja v podjetju medtem teče, saj so mu dobavitelji, po tem ko sta vlada in državni zbor 26. aprila vendarle dala zeleno luč za prodajo Peka, zagotovili nekaj materiala. Do konca maja bo tako v proizvodnji še obutev iz kolekcije pomlad-poletje. Zelo velik problem za nadaljnji obstoj Peka pa bi bil, če v kratkem ne dobi sredstev za nakup materiala za začetek izdelave jesensko-zimske kolekcije, opozarja Sajovic.

Je možno, da do prodaje ne bi prišlo? Predsednik nadzornega sveta Peka Robert LičenŁ je ob izglasovani dokapitalizaciji povedal, da so razmere še vedno kritične. Upa, da bo pogodba čim prej podpisana. Na vprašanje, ali obstaja nevarnost, da do prodaje ne bi prišlo, pa pravi: "Glede na to, da sem videl že vse živo, verjamem, da se tudi tukaj lahko še kaj zaplete."

Ne spreglejte