Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
9.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SKEI

Četrtek, 31. 1. 2013, 9.51

7 let, 2 meseca

Pogajanja o zvišanju plač v elektroindustriji brez napredka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sredina pogajanja o stavkovnih zahtevah SKEI v dejavnosti elektroindustrije, torej o zvišanju plač, niso prinesla dogovora.

Predlog delodajalcev z dvoodstotnim zvišanjem plač s 1. januarjem in dodatnim 1,5-odstotnim zvišanjem s 1. junijem je po oceni SKEI "daleč pod zahtevami". Pogajanja se bodo nadaljevala predvidoma 14. februarja.

"V praksi tak predlog pomeni zvišanje najnižje osnovne plače v elektroindustriji v bruto znesku za 10,40 evra. Predlagani dvig pomeni povečevanje razkoraka med najnižjo osnovno plačo in minimalno plačo, saj se je slednja v istem razdobju dvignila za 4,7 odstotka," so v današnjem sporočilu zapisali v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI).

Kot so poudarili, "predlagani dvig ne predstavlja niti inflacije v obdobju, za katerega se dvig zahteva".

Po pojasnilih SKEI so delavci v prvih tarifnih razredih tako še naprej povsem izenačeni; vseeno je, ali imajo 30 let delovne dobe in za ravno toliko presegajo normo, ali pa nič od tega, saj v obeh primerih prejmejo le minimalno plačo. Peti tarifni razred, v katerega so uvrščena bolj zahtevna dela, pa bi ob upoštevanju predlaganega še vedno ostal pod zneskom minimalne plače.

"Pogajalska stran delojemalcev vztraja, da se najnižje osnovne plače dvignejo za večji odstotek, kot se je dvignila minimalna plača in da se določi najnižje izplačilo v panogi, ki bo večje od minimalne plače," so izpostavili.

SKEI v panogah kovinske industrije in kovinskih materialov še vedno čaka na stališča njihovih upravnih odborov v zvezi s stavkovnimi zahtevami.

"Priprave za zaostrovanje sindikalnega boja se bodo glede na potek pogajanj nadaljevale," so še poudarili v SKEI.

Stavkovnih zahtev SKEI je več. Pod prvo točko v sindikatu zahtevajo, da se s 1. januarjem zviša najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov.

Minulo sredo je SKEI izvedel stavko, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 14.000 zaposlenih. Med stavkajočimi - ti so stavkali doma - so bili predvsem člani sindikata. V omenjenih dejavnostih je sicer zaposlenih 85.000 ljudi, članov SKEI pa je nekaj manj kot 35.000.

Ne spreglejte