Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
14.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dukat Ljubljanske mlekarne

Torek, 14. 5. 2013, 14.24

5 let, 6 mesecev

Mlekodel bo sprejel prevzemno ponudbo za Ljubljanske mlekarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zadruge, članice družbe Mlekodela, ki so lastnice skupaj 23,65 odstotkov delnic Ljubljanskih mlekarn, so se na današnji skupščini odločile, da bodo sprejele prevzemno ponudbo podjetja Dukat.

Po dani prevzemni nameri 20. marca 2013 je namreč hrvaška družba Dukat mlječna industrija dioničko društvo Zagreb, ki posluje v okviru francoske skupine Lactalis, 18. aprila 2013 objavila prevzemno ponudbo za odkup delnic družbe Ljubljanske mlekarne, delničarji pa imajo čas do 20. maja 2013, da se odločijo, ali bodo ponudbo sprejeli. Prevzemna cena za posamezno delnico znaša 8,75 evra, prevzemna ponudba pa se nanaša na skupaj 2.178.500 delnic Ljubljanskih mlekarn.

Večinsko lastništvo že v lasti Dukata "Odločitev za prodajo deleža Mlekodela v Ljubljanskih mlekarnah temelji na novih dejstvih, kjer je večinsko lastništvo že v lasti mlekarne Dukat mlječna industrija dioničko društvo Zagreb. Dukat je postal lastnik 50,28-odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn marca 2013, ko je prejel dovoljenje agencije za varstvo konkurence. Z NFD Holdingom, Factor banko, KD Skladi, KD Banko, d. d., in Savo, d. d., ki so prodali večinski paket, je sklenil dogovor o odkupu večinskega deleža že oktobra 2012. Zadruge po končani prevzemni ponudbi na poslovno politiko mlekarne ne bomo imele vpliva, tudi če bi ohranile manjšinsko lastništvo," so o razlogih za prodajo sporočili iz Mlekodela.

Pričakujejo dogovor Ob tem pa so izrazili pričakovanje, da bodo z novim lastnikom kot dobavitelji mleka našli dogovor, ki bo slovenskim kmetom in zadrugam zagotavljal dolgoročen odkup in predelavo mleka po za kmeta sprejemljivih cenah ter potrošnikom zagotavljal nemoteno oskrbo s kakovostnim mlekom in mlečnimi izdelki.

Židan upa, da novi lastnik ne bo gledal ozko le na maksimiziranje dobička Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan pa je v Bruslju izrazil željo, da bo tudi novi lastnik vodil Ljubljanske mlekarne na način družbeno odgovornega podjetja. Da ne bo gledal ozko le na maksimiziranje dobička, ampak da bo opazoval tudi svoje dobavitelje, ki so od njega odvisni. Zadružnemu sistemu, ki ni uspel z nakupom tega pomembnega slovenskega podjetja, pa Židan predlaga, naj sredstva iz kupnine koristno uporabi pri ostalih slovenskih mlekarnah, ki so v njegovi lasti, in jih usposobi za konkurenčni boj ne samo v Sloveniji ampak tudi na tujih trgih.

Ne spreglejte