Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
19.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Čufer reforme

Torek, 6. 5. 2014, 19.18

7 let, 2 meseca

Minister Čufer: Slovenija mora nadaljevati reforme, potrebni so dodatni fiskalni ukrepi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za odpravo presežnih gospodarskih neravnovesij moramo nadaljevati reforme. Skoraj zagotovo bodo potrebni dodatni ukrepi za znižanje primanjkljaja na 2,5 odstotka BDP, je dejal minister Uroš Čufer.

Da bosta Slovenija in Italija, ki se spopadata s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, morali okrepiti ukrepanje in da se tega obe dobro zavedata, je poudaril tudi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po ponedeljkovem sestanku evroskupine, ki je razpravljala o marčevskem poročilu Evropske komisije o makroekonomskih neravnovesjih.

Čufer: Razprava ni bila zelo presenetljiva Ponedeljkova razprava po besedah ministra za finance Uroša Čuferja "ni bila zelo presenetljiva", saj so bili vsi elementi, o katerih so se pogovarjali, javni že pred časom. Slovenija še vedno ima makroekonomska neravnovesja, ki jih pospešeno odpravlja, vendar ta postopek še ni končan, kar pomeni, da je pomembno nadaljevati reforme, je poudaril minister.

Pri tem je opozoril na čiščenje bančnega sistema, pri čemer je treba do konca izpeljati še nekatere transakcije, razdolževanje podjetij, nadaljevanje privatizacije in oblikovanje Slovenskega državnega holdinga ter uresničitev zastavljenih ciljev na področju fiskalne konsolidacije.

Komisija je v spomladanski gospodarski napovedi Sloveniji v prihodnjem letu napovedala 3,1-odstoten javnofinančni primanjkljaj, medtem ko bi ga morala naša država znižati na 2,5 odstotka BDP. Komisija je v napovedi upoštevala samo ukrepe, ki jih je do 24. aprila vlada že sprejela in poslala v parlament, če je bilo to potrebno, je pojasnil minister. A obenem je dejal, da "bo skoraj zagotovo potreben še kakšen dodaten ukrep za konsolidacijo v prihodnjem letu".

Kje so še zaloge za ukrepe? Na vprašanje, kateri ukrepi bi to lahko bili, je odgovoril, da bomo videli, kdo jih bo sploh sprejemal in predlagal. Neuradno se omenja, da so zaloge še v zdravstvu, šolstvu, lokalnih skupnostih in pri subvencijah v povezavi z evropskimi sredstvi.

Sicer je Čufer še pojasnil, da se bodo v četrtek na seji vlade dogovorili, katere zadeve je treba nemoteno nadaljevati z vlado, ki opravlja tekoče posle, katere pa lahko počakajo.

Ni izključil možnosti nove zadolžitve Poleg tega ni izključil možnosti nove zadolžitve na trgu v tem letu. "Nikoli nismo rekli, da Slovenija v nobenem primeru letos ne bo šla na trg. Rekli smo samo, da je Slovenija ustrezno refinancirala letošnje leto in del prihodnjega leta, tako da za to ni potrebe," je dejal.

Minister je še povedal, da bodo, če se bo pojavila priložnost ali kakršenkoli razlog, po katerem bi presodili, da bo to potrebno, to pač storili. Obstaja kup razlogov, ki lahko po njegovih besedah vplivajo na oceno, da je pametno iti hitreje kot čakati na prihodnje leto, na primer nestabilnost na mednarodnih trgih. "Ampak za zdaj ni predvidenega nič takega," je sklenil.

Ne spreglejte