Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
13.21

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

minimalna plača gospodarstvo

Petek, 1. 11. 2013, 13.21

7 let, 2 meseca

Minimalna plača, branik pred revščino ali cokla za gospodarstvo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minimalna plača je po besedah sindikatov branik pred revščino in izkoriščanjem, po mnenju delodajalcev pa njeno ohranjanje zavira gospodarsko konkurenčnost. Večina javnosti podpira njeno zvišanje.

Čeprav je premierka Alenka Bratušek konec septembra zatrdila, da višina minimalne plače v Sloveniji za zdaj ostaja nespremenjena, njene besede sindikalistov niso pomirile. Tudi zato, ker se je vlada v dokumentu, ki ga je pred časom poslala v Bruselj, zavezala, da bo spremenila zakon o minimalni plači. Jakob Počivavšek iz sindikata Pergam pravi, da nasprotujejo vsakršnemu nižanju minimalne plače, razlog za to pa je: "Težava je, da je neto minimalna plača pod pragom revščine, zato v spremembe ne bomo privolili."

Trije od štirih za dvig minimalne plače Minimalno plačo je uvedla večina članic Evropske unije. Od januarja letos, ko so sindikati dosegli njen dvig za 2,7 odstotka, je minimalna plača pri nas določena v višini 783,66 evra bruto.

V raziskavi javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter, je na vprašanje, ali bi morali minimalno plačo zvišati, pritrdilno odgovorilo 75,3 odstotka vprašanih. Da bi morali minimalno plačo ohraniti na zdajšnji ravni, meni 22,6 odstotka vprašanih, znižalo pa bi jo 1,8 odstotka vprašanih.

Minimalna plača izriva s trga nekatera podjetja Ekonomist Sašo Polanec meni, da določitev minimalne plače ni potrebna.

Zaščite delavcev z nižjimi ravnmi produktivnostmi ne potrebujemo, saj za to obstajajo drugi instrumenti, poudarja Polanec. "Če želi država te delavce zaščititi, lahko to stori s transferji. Tako država samo zmanjšuje zaposlenost in proizvodnjo na prebivalca," meni.

Polanec v minimalni plači vidi oviro, ki nekatera podjetja izriva s trga. To se kaže tudi v tem, da danes bistveno večji delež zaposlenih prejema minimalno plačo, dodaja.

Socialni transferji niso rešitev, saj omogočajo izkoriščanje delavcev Dvigu minimalne plače sicer nasprotuje tudi gospodarska zbornica, argument, ki ga navaja, je, da ohranjanje minimalne plače znižuje konkurenčnost gospodarstva.

Nasprotnega mnenja so poleg sindikatov tudi nekateri ekonomisti, ti poudarjajo, da pri minimalni plači ne gre za slovenski izum, socialni transferji pa niso rešitev, saj ti delodajalcem omogočajo še večje izkoriščanje delavcev.

Ne spreglejte