Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2014,
13.04

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SDH privatizacija

Torek, 5. 8. 2014, 13.04

7 let, 3 mesece

Matej Runjak: Aerodrom bo prodan najpozneje septembra (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po besedah člana uprave SDH Mateja Runjaka se bo postopek prodaje Telekoma Slovenije nadaljeval že septembra, predvidoma najpozneje do novembra pa naj bi bila prodana tudi NKBM.

Član uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Runjak pravi, da bodo že jutri odločali, kako naprej s prodajo Aerodroma Ljubljana. "Že do konca tega meseca ali na začetku septembra bi lahko končali prodajo. Konkurenca je bila zelo velika, tako da smo zadovoljni s procesom in s ponudbami, ki so vsebovale tudi strategijo razvoja letališča, ki je po našem mnenju zelo ambiciozen," pravi Runjak, ki meni, da je bilo prav, da skupščina delničarjev konec lanskega leta ni podprla investicije v nov terminal. "Nelogično bi bilo, da bi se pred prodajo odločili za investicijo v vrednosti dveh tretjin tržne vrednosti družbe." O ceni, ki jo bodo iztržili ob prodaji, Runjak ne želi govoriti, poudarja pa, da bo višji izkupiček posledica velike konkurence.

Nefinančnih zahtev ne želi razkriti Runjak pravi, da vsebina pogodbe še ni bila izpogajana, prav tako ne nefinančne zahteve, na primer ohranitve delovnih mest. "Vsi se strinjamo, da če želi nov kupec razvijati dejavnost in povečati obseg poslovanja, potem to vodi v novo zaposlovanje. Za SDH je to s tega vidika zelo pozitiven signal."

Prodaja Telekoma se po ustavitvi nadaljuje septembra Prodaja Telekoma Slovenije (TS je lastnik TSmedie, ki izdaja Planet Siol.net) se po znanem sklepu vlade in posledično delni ustavitvi nadaljuje septembra. "Začeli bomo s predstavitvijo poslovodstva potencialnim kupcem, nato sledijo zavezujoče ponudbe, predvidoma do konec oktobra bo podpis prodajne pogodbe." Ali so se mogoče nekateri potencialni kupci zaradi vladnega sklepa o zamrznitvi privatizacije umaknil, Runjak ne želi špekulirati, poudarja pa, da "to ni bil najboljši signal tujim investitorjem". Kot pravi, je konkurenca zanimiva, in meni, da bo vplivala na višjo ceno.

Izločitev infrastrukturnega dela bi znižala ceno O stališču zmagovalne Stranke Mira Cerarja, ki je v osnutku koalicijske pogodbe zapisala, da bi pri privatizaciji podjetij ohranila infrastrukturni del, pravi le, "da bi kakršnokoli izčlenjevanje posameznih delov družb nižalo ceno". Ob tem je spomnil, da SDH sledi sklepu državnega zbora in da želijo postopke čim prej končati. "Če pa bodo kakšna nova navodila od lastnika, torej RS, bomo to upoštevali." Nadaljuje se tudi postopke prodaje NKBM, ki je v fazi skrbnega pregleda, prodana naj bi bila novembra.

Čas prodaje je pravi Na očitke, da Slovenija svoje premoženje prodaja ob nepravem času, ko za prodajo ne bo dobila dovolj visoke kupnine, Runjak odgovarja: "Glede na dejavnike na svetovnih borzah, kjer so cene izjemno visoke, glede na povečano likvidnost na trgu ocenjujemo, da je dovolj povpraševanja in dovolj presežnih sredstev, ki jih želijo določeni investitorji vložiti v dobre naložbe. Čas je primeren." Sicer pa na holdingu od nove vlade pričakujejo čimprejšnjo strategijo upravljanja kapitalskih naložb.

Ne spreglejte