Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
5. 10. 2017,
16.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Hoče - Slivnica Magna Steyr

Četrtek, 5. 10. 2017, 16.03

6 let, 7 mesecev

Magna prišla še do gradbenega dovoljenja

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Magna načrt | Foto Občinski načrt občine Hoče-Slivnica

Foto: Občinski načrt občine Hoče-Slivnica

Magna Steyr je dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo lakirnice v Hočah pri Mariboru, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Pogodba med vlado in Magno o finančni spodbudi države za investicijo v občini Hoče-Slivnica bo podpisana 17. oktobra.

Investitor je pred tem po nemalo zapletih nedavno vendarle uspel dobiti pravnomočno okoljevarstveno soglasje za gradnjo lakirnice, ki predstavlja enega ključnih elementov gradbenega dovoljenja, poroča STA.

Na lokaciji v Hočah so od prejšnjega tedna tudi že delavci murskosoboškega gradbinca SGP Pomgrad, ki je zmagal na Magninem razpisu za gradnjo lakirnice. Ob delavcih Pomgrada so na terenu tudi delavci državnega podjetja Slovenski državni gozdovi, ki so začeli sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda, potekajo pa tudi arheloška dela.

Prva faza naj bi bila končana do konca oktobra 2019, njena vrednost pa je ocenjena na 146,4 milijona evrov in bo ustvarila nekaj več kot 400 delovnih mest. V drugi fazi bo Magna po napovedih odprla še 1500 delovnih mest, skupna investicija pa bo presegla 450 milijonov evrov.

Delavci državnega podjetja Slovenski državni gozdovi so tako že začeli sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda, potrebno za zadostitev pogojem kmetijskega sektorja, ki v skladu s pravili zahteva zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč. Obenem na območju bodočega proizvodnega obrata potekajo tudi arheološka sondiranja. | Foto: Delavci državnega podjetja Slovenski državni gozdovi so tako že začeli sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda, potrebno za zadostitev pogojem kmetijskega sektorja, ki v skladu s pravili zahteva zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč. Obenem na območju bodočega proizvodnega obrata potekajo tudi arheološka sondiranja.

Pet mesecev manj za gradnjo

Projekt naj bi po neuradnih ocenah stal 40 milijonov evrov, od tega naj bi 25 milijonov dobil SGP Pomgrad, 15 milijonov pa izvajalci instalaterskih del. Predsednik uprave Pomgrada Igor Banič, ki višine posla ni želel razkriti, priznava, da jim zamik pri pridobivanju dovoljenj - več o tem v nadaljevanju - povzroča kar nekaj težav.

"Za Magno Steyr je rok, postavljen na november 2018, svet. Za nas pa je to zelo velik izziv," pravi. "Prvotni načrt je bil, da gradnjo začnemo maja letos in končamo prihodnji november. Zdaj pa je že september in dovoljenj še ni. Torej smo izgubili pet mesecev, ki jih bomo zdaj poskušali nadoknaditi z ukrepi, kot je večizmensko delo."

Za začetek na gradbišče sto delavcev

Gradnja lakirnice je eden največjih projektov murskosoboškega gradbinca, saj vrednost znaša skoraj četrtino njegovega letnega prometa (ta je lani nanesel 110 milijonov evrov), zanj pa bo angažiran dobršen del njihovih zaposlenih.

"V prvih fazah zemeljskih del je pomembna predvsem strojna mehanizacija, tako da bo uvodoma na gradbišču okoli sto delavcev, pozneje pa več," pravi Banič in dodaja, da jim bodo v nekaterih fazah pomagali tudi podizvajalci.

Ne spreglejte