Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
19.48

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 19.48

7 let, 7 mesecev

Kako bo urejen in kaj bo počel državni holding

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V uradnem listu je bil pred dnevi objavljen zakon o Slovenskem državnem holdingu. Povzemamo bistvene poudarke ureditve holdinga, ki bo v prihodnje upravljal najpomembnejše državne naložbe.

Novi zakon o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1) določa zlasti način upravljanju naložb, ki ostajajo prvenstveno v lasti Republike Slovenije. Tako zakon ureja:

- status in delovanje SDH ter Kapitalske družbe (Kad), - upravljanje naložb, ki so v lasti SDH, in naložb države, ki jih upravlja SDH, - akte upravljanja naložb, - ukrepe za krepitev integritete in odgovornosti ter omejevanje korupcijskih tveganj, nasprotja interesov in zlorabe notranjih informacij.

Namen zakona je ločitev funkcije države kot lastnice kapitalskih naložb od drugih funkcij države. S tem pa preprečiti nasprotje interesov, izkrivljanje konkurence na trgih in neenakopravno obravnavo gospodarskih družb.

Hkrati naj bi SDH poskrbel za pregledno upravljanje naložb na enem mestu in njihovo čim višjo vrednost. Pri uresničevanju namenov in ciljev zakona bo SDH posloval pod enakimi pogoji kot druge gospodarske družbe. SOD z uveljavitvijo zakona posluje naprej Slovenska odškodninska družba (SOD) z dnem uveljavitve zakona nepretrgoma posluje naprej, v enem mesecu pa morajo organi družbe pripraviti spremembe statuta in firme družbe. Do takrat holding posluje pod imenom SOD.

Slovenski državni holding (SDH) bo upravljal z vsemi naložbami v posredni ali neposredni lasti države. Holding mora v šestih mesecih poskrbeti za prenos delnic SDH mora v šestih mesecih po uveljavitvi zakona poskrbeti za prenos vseh delnic in deležev v gospodarskih družbah v lasti Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) na SDH proti plačilu poštenega nadomestila.

SDH mora nato v pol leta poskrbeti še za odplačen prenos deleža Kapitalske družbe (KAD) v Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP) na SDH in za izvedbo vseh postopkov za pripojitev PDP k SDH.

Kapitalska družba zgolj kot pokojninska blagajna, pozneje kot demografski sklad KAD bo ostala samostojna pravna oseba v okviru SDH in bo svoje naložbe upravljala samostojno. Njeno premoženje se bo lahko uporabilo le za potrebe pokojninske blagajne, bilančni dobiček KAD pa se ne bo mogel razdeliti delničarjem.

KAD se najpozneje do konca leta 2015 preoblikuje v neodvisni avtonomni demografski rezervni sklad. Kaj še prinaša spremenjeni zakon o holdingu Bistveni poudarki zakona so:

1. vse naložbe SDH in države se uvrščajo v eno od treh naložb: strateške, pomembne in portfeljske. Za strateške naložbe bo strategijo upravljanja pripravila vlada; predlog z obrazložitvijo bo pripravilo ministrstvo za finance, potrdil pa državni zbor.

2. Za vzpostavitev in izvajanje sistema skladnosti poslovanja in integritete bo v SDH zaposlen pooblaščenec za skladnost poslovanja in integriteto. Imenovala ga bo uprava, nadzorniki bodo le podali soglasje. Pooblaščenec mora izpolnjevati enake pogoje kot član uprave družbe. Osnutek načrta integritete pooblaščenec pripravi v petih mesecih od imenovanja, potrdi pa ga SDH in nadzorni svet SDH.

3. Pristojnost imenovanja kadrovske komisije, ki bo izbirala kandidate za nadzorne svete družb s prevladujočim deležem države, je v rokah uprave, ne nadzornega sveta. Nadzorniki bodo le podali soglasje.

4. Okrepi se preglednost poslovanja. Ta predvideva javno objavljanje, tudi razkritje podatkov o plačilnem prometu SDH, objavo zvočnih in pisnih posnetkov sej nadzornega sveta in uprave, poročanje o odločitvah na skupščini, obveznost javnega naročanja.

5. Kandidate za nove člane nadzornega sveta SDH mora vlada državnemu zboru predlagati najpozneje v treh mesecih od uveljavitve zakona. Prejšnjim nadzornikom ob tem funkcija preneha.

6. Ministrstvo za finance mora v roku enega meseca SDH predložiti seznam vseh naložb, v katerih ima SDH večinski ali prevladujoč vpliv.

7. Določbe zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države, bolj znanega kot Lahovnikovega zakona, se v družbah, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, uporabljajo tudi po sprejetju tega zakona.

8. Sodelovanje predstavnikov delavcev v nadzornem svetu ni več predvideno.

Zakon o SDH bo začel veljati 26. aprila.

Ne spreglejte