Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2013,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

S&T Iskratel

Sobota, 7. 9. 2013, 10.30

1 leto, 4 mesece

Iskratel v zaostrenih tržnih razmerah zmanjšuje število zaposlenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zahtevne tržne razmere v telekomunikacijski panogi tudi od kranjskega Iskratela zahtevajo nadaljnjo reorganizacijo in racionalizacijo.

V skupini, ki v Kranju zaposluje 700, v tujini pa 250 ljudi, bodo do konca leta število zaposlenih zmanjšali za 120. Preostalim zaposlenim pa ob precejšnjem upadu prihodkov še naprej znižujejo plače.

Glavni direktor družbe: Danes je že uspeh preživeti in pripraviti poslovne načrte "Danes je že uspeh, v tržnih razmerah, v katerih se posluje v telekomunikacijski panogi, preživeti in pripraviti poslovne načrte najprej za optimizacijo in racionalizacijo poslovanja in potem za rast v prihodnje," je dogajanje v Iskratelu komentiral glavni direktor družbe Željko Puljić. Ta se je letos poleti lotil reorganizacije podjetja, ki je bila zastavljena že konec lanskega leta.

V Iskratelu so oblikovali dve poslovni enoti, in sicer so v prvi združeni izdelki in rešitve za telekomunikacijske operaterje, v drugi pa korporativna omrežja za poslovne uporabnike. Hkrati so centralizirali realizacijo poslov, logistiko, administracijo, finance in kadre ter zmanjšali ravni vodenja, pri čemer je tričlanska uprava postala enočlanska.

Ob združevanju služb so se v Iskratelu lotili tudi zmanjševanja števila zaposlenih. Nekaterim izmed odpuščenih delavcev Iskratela že tečejo odpovedni roki. Po besedah Puljića pa bodo do konca leta število zaposlenih na ravni celotne skupine Iskratel, ki šteje več kot 950 zaposlenih, zmanjšali za 120. Program racionalizacije poslovanja medtem preostalim zaposlenim zmanjšuje plače, ki v Iskratelu padajo že več let.

"Razmere so zdaj takšne, da ne moremo več odlašati z rezanjem stroškov …" "Razmere so zdaj takšne, da ne moremo več odlašati z rezanjem stroškov in optimizacijo. Temu bodo dodani tudi ukrepi za rast, kajti če teh ne bo, podjetje dolgoročno ne bo moglo preživeti," je v nedavnem pogovoru za Delo dejal Puljić, ki po strateškem razvojnem načrtu ob vseh načrtovanih ukrepih pričakuje pozitivni rezultat poslovanja v prihodnjem letu.

Letošnje poslovno leto pa bi v Iskratelu radi končali podobno kot lani, ko so sicer na operativni ravni ustvarili tri milijone evrov izgube, po odpravi dolgoročnih rezervacij in popravkih vrednosti terjatev, pa so zabeležili 2,2 milijona evrov dobička.

Lani so v Iskratelu ustvarili 91 milijonov evrov prihodkov, letos pa so prihodki močno upadli in naj bi ob koncu leta znašali okrog 85 milijonov evrov. Kot največje razloge za težave Puljić navaja krizo, ostro kitajsko konkurenco, nizke cene, močno zmanjšane investicijske cikluse operaterjev in dolgo odločanje kupcev za investicije.

Iskratel se je po izstopu Siemensa iz njegovega lastništva do zdaj uspel obdržati v svetu velikih proizvajalcev telekomunikacijske opreme, medtem ko je veliko malih in srednje velikih podjetij izginilo s trga. Poleg tega potekajo združevanja in prevzemi, medtem ko Iskratel išče razvojna in produktno-tehnološka partnerstva, tržne sinergije in kapitalska povezovanja.

Ne spreglejte