Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2011,
9.22

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nafta

Sreda, 28. 12. 2011, 9.22

7 let, 3 mesece

Iran v primeru sankcij grozi z blokado nafte v Perzijskem zalivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iran je zagrozil z blokado prevoza nafte v Perzijskem zalivu, če bi mednarodna skupnost proti njemu uvedla nove sankcije.

Kot je v torek posvaril iranski podpredsednik Mohamed Reza Rahimi, Hormuške ožine "ne bo prečkala niti kaplja nafte", če bo Zahod razširil sankcije proti Iranu zaradi njegovega domnevnega jedrskega programa.

Rahimi: Iran si ne želi sovražnosti Iran si po besedah Rahimija ne želi sovražnosti, vendar Zahod ne želi prenehati svojih zarot, zato je potreben odločen odgovor, ki povzema iranske državne medije. Iransko zunanje ministrstvo je sicer še minuli teden zatrjevalo, da ne razmišljajo o blokadi Hormuške ožine.

Little: Vmešavanja v tranzit plovil skozi Hormuško ožino ne bomo dopustili Washington pa je že opozoril Iran pred kakršnimikoli poskusi, ki bi prekinil tranzit skozi ožino. "Vmešavanja v tranzit plovil skozi Hormuško ožino ne bomo dopustili," je poudaril tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva George Little. Po njegovih besedah doslej sicer ni bilo mogoče opaziti iranskih provokativnih dejanj proti ameriškim in drugim plovilom na območju Hormuške ožine oziroma Perzijskega zaliva.

Kot je predtem dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner, Iranu grozijo nove sankcije, če ne bo spoštoval mednarodnih obveznosti, povezanih z jedrskim programom. V primeru sodelovanja pa lahko pričakuje tesno sodelovanje Zahoda. To ostaja še naprej dvojna strategija Washingtona, je še dejal Toner.

Skozi Hormuško ožino potuje 40 odstotkov svetovne nafte Hormuška ožina je strateško pomembna točka v Perzijskem zalivu, saj skoznjo na tankerjih potuje 40 odstotkov svetovne nafte, na območju pa se nahajajo tudi pomembne izvoznice nafte in plina Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Spričo najnovejših iranskih groženj so na svetovnih borzah v torek poskočile tudi svetovne cene nafte.

Ne spreglejte