Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
29. 10. 2013,
12.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

GZS Samo Hribar Milič

Torek, 29. 10. 2013, 12.39

7 let, 2 meseca

GZS: Politika spet postavlja usodo Slovenije na rob prepada (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ukrepi, s katerimi bi realizirali obljube o investicijah in novih delovnih mestih, se ne izvajajo," opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je na novinarski konferenci poudaril, da razmere na političnem prizorišču v zadnjih dneh spet postavljajo usodo Slovenije na rob prepada. Kljub temu se strinja z mnenjem Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da se Slovenija lahko reši sama, vendar opozarja, da ni nujno, da se tudi bo.

"Apetiti države po dodatnem davčnem obremenjevanju se povečujejo" Po njegovih besedah podobno kot IMF tudi GZS vladi sporoča, da nujno potrebujemo hitro dokapitalizacijo bank, boljše upravljanje podjetij, izboljšano stečajno zakonodajo in urejene javne finance, sami pa med drugim dodajajo zahteve po pravni državi, prijaznejšem poslovnem okolju in odločnejši podpori izvozu.

Dejal je, da zaradi odsotnosti zakona o razdolžitvi podjetij več kot deset tisoč podjetij ne more do finančnih virov za tekoče poslovanje. "Ukrepi, s katerimi bi realizirali obljube o investicijah in novih delovnih mestih, se ne izvajajo," je poudaril in dodal, da se na drugi strani povečujejo apetiti države po dodatnem davčnem obremenjevanju gospodarstva.

"Davki lahko ogrozijo oživljanje gospodarstva" Svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković meni, da proračun za leto 2014 ni pripravljen v smeri oživitve gospodarske aktivnosti in kreiranja novih delovnih mest v gospodarstvu. Poudarja, da se zavedajo izjemnega pomena, ki ga ima proračun za prohodnje leto, vendar kljub temu poudarjajo, da vlada Alenke Bratušek ni storila dovolj na strani zmanjševanja odhodkov.

Kot pravi, se je vlada raje odločila za višanje davkov, kar pa lahko ogrozi oživljanje gospodarstva.

GZS: Nepremičninski davek naj se uvede brez izjem Izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek je povedala, da podpirajo uvedbo davka na nepremičnine, pri čemer se zavzemajo za "pošteno obremenitev brez izjem", vendar hkrati pričakujejo zagotovilo vlade, da ne bo dodatno obremenjevala gospodarstva.

Ne spreglejte