Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
10.40

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Natisni članek

proizvodnja Slovenija inflacija BDP

Petek, 29. 11. 2019, 10.40

4 leta, 5 mesecev

Gospodarska rast se je v tretjem četrtletju dodatno umirila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

delavci, proizvodnja, Revoz | Foto STA

Foto: STA

Bruto domači proizvod (BDP) Slovenije se je v tretjem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani realno povečal za 2,3 odstotka. To pomeni, da se je gospodarska rast po drugem četrtletju še dodatno umirila. V devetih mesecih skupaj je bila rast 2,7-odstotna. Inflacija je novembra na letni ravni znašala 1,4 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Ohlajanje rasti slovenskega gospodarstva se je tako v tretjem trimesečju nadaljevalo. Če je v začetku leta realna rast BDP dosegla še 3,3 odstotka, se je v drugem četrtletju umirila na 2,5 odstotka, v tretjem pa je bila z 2,3 odstotka torej še nekoliko nižja.

Po desezoniranih podatkih se je BDP v tretjem četrtletju glede na trimesečje prej okrepil za 0,8 odstotka, kar je vseeno bolje kot v drugem četrtletju, ko je bila četrtletna rast ničelna. V prvem trimesečju je dosegla 0,6 odstotka.

V medletni primerjavi je bila medtem gospodarska rast, prilagojena za vpliv sezone in koledarja, dveodstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v drugem trimesečju in 1,5 odstotne točke manj kot v prvih treh mesecih leta.

Potrošnja gospodinjstev se povečuje

Domače trošenje se je v tretjem četrtletju glede na enako obdobje lani povečalo za 3,8 odstotka. K višji rasti domačega trošenja so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot bruto investicije.

Izvoz se je v tretjem četrtletju letos medletno povečal za 4,5 odstotka, kar je približno enaka rast kot v prejšnjih četrtletjih letošnjega leta (4,9 in 5,0 odstotka). Ker pa se je uvoz povečal izraziteje kot izvoz, to je za 6,7 odstotka, je bil prispevek menjave s tujino k rasti negativen v višini 1,2 odstotka.

Novembra 1,4-odstotna inflacija na letni ravni

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se novembra na letni ravni zvišale za 1,4 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,1 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,6-odstotna, je objavil državni statistični urad.

Letno inflacijo so višale predvsem višje cene hrane ter višje cene raznovrstnega blaga in storitev.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila novembra 1,4-odstotna (novembra lani 2,1-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,6-odstotna (v enakem obdobju lani dvoodstotna). Na mesečni ravni so cene v povprečju ostale enake kot v oktobru.

Ne spreglejte