Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
17.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dušan Mramor reforme

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 17.47

7 let, 2 meseca

Evroskupina potrdila oceno proračuna Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finančni ministri držav v območju evra so danes v Bruslju potrdili oceno, podano konec lanskega leta, da je osnutek proračunskega načrta Slovenije za letos pretežno skladen z evropskimi pravili.

"V primeru Slovenije ocena ostaja nespremenjena," piše v izjavi, ki jo je danes sprejela evroskupina.

Razpravljali o napredku pri izvajanju proračunskih načrtov Evroskupina je danes razpravljala o napredku pri izvajanju proračunskih načrtov evrskih članic za letos, zlasti sedmih držav, kjer obstaja tveganje kršitve evropskih proračunskih pravil. To so Francija, Belgija, Italija, Španija, Malta, Avstrija in Portugalska.

V Franciji potrebno dodatno ukrepanje V večini teh držav je položaj danes pozitivnejši kot pred meseci, a tveganja ostajajo, v številnih je še vedno potrebno dodatno ukrepanje, zlasti to velja za Francijo, ki je v korektivni fazi, in Avstrijo, ki je sicer šele v preventivni fazi postopka.

Za eno najbolj problematičnih, Francijo, je komisija nedavno predlagala dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja na leto 2017 v zameno za dodatne štiri milijarde prihrankov in podrobnejši načrt reform.

Pozdravili zavezo Francije k dodatnim ukrepom Evroskupina je danes pozdravila zavezo Francije k dodatnim ukrepom v letošnjem letu in napovedala, da se bo k temu vprašanju vrnila junija.

Vprašanju, ali so katere članice ali institucije danes izrazile zadržke do dveletnega podaljšanja roka za Francijo, se je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem izognil z ohlapnim odgovorom, da je bilo v splošni razpravi nekaj pripomb v podporo strogosti in nekaj v podporo prožnosti.

Pri Estoniji in Finski ocena o skladnosti ni tako očitna Za Slovenijo, Estonijo in Finsko sta Evropska komisija in evroskupina konec lanskega leta ocenili, da so njihovi osnutki proračunskih načrtov pretežno skladni z evropskimi proračunskimi pravili. Danes je v primeru Slovenije evroskupina to oceno potrdila, v primeru Estonije in Finske pa pripomnila, da na podlagi dodatnih informacij ocena ni več tako očitna.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor je ob prihodu napovedal, da bo za Slovenijo evropska razprava o proračunskih in gospodarskih politikah danes in v torek prijetnejša, kot je bila v prejšnjih letih.

Proračunski načrt namreč predvideva, da bo Sloveniji letos uspelo znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), pa tudi gospodarska ocena Slovenije je razmeroma ugodna, je pojasnil.

"Nujno potrebno je nadaljevanje strukturnih reform" Ob tem je Mramor opozoril, da so seveda v evropskih poročilih zelo izpostavljene strukturne reforme. "Nujno potrebno je nadaljevanje strukturnih reform. To bo eno področje, kjer bomo morali še zelo veliko narediti," je opozoril.

Pri tem je ključen zakon o fiskalnem pravilu, o katerem so se uspeli dogovoriti s koalicijo, da ga je podprla, zdaj je na vrsti še sodelovanje z opozicijo, je povedal minister.

Za šest članic evroskupina potrdila lansko oceno Za šest članic, Nemčijo, Irsko, Luksemburg, Nizozemsko, Slovaško in Latvijo, je evroskupina danes potrdila lansko oceno, da so njihovi proračunski načrti v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast.

Evroskupina je danes opravila tudi tretjo tematsko razpravo o strukturnih reformah, tokrat o reformah v storitvenem sektorju. Te bi lahko, upoštevajoč podatke petih najboljših članic na tem področju, prinesla 2,4 odstotka BDP na ravni EU.

Dijsselbloem je danes tudi potrdil željo po tem, da bi ostal na položaju šefa evroskupine, a opozoril, da se njegov mandat izteče julija in da je prezgodaj za napoved kandidature. Njegove formalne kandidature torej za zdaj ni, tudi ni o tem razpravljal s kolegi, je dodal.

Ne spreglejte