Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
14.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reforme privatizacija

Sreda, 5. 3. 2014, 14.04

7 let, 2 meseca

Ekonomist Igor Erker: Priganjanje Evropske komisije lahko samo koristi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Z izjemo sanacije bančnega sistema in prenosa terjatev na slabo banko smo naredili bore malo," pravi ekonomist Anže Burger, ki pogreša odločnejše reforme in hitrejšo privatizacijo.

Slovenija je danes od Evropske komisije že drugič dobila oceno, da ima presežna makroekonomska neravnovesja, kar pomeni, da se bomo morali vendarle spopasti z odločnejšimi reformami in bomo še vedno deležni posebnega nadzora iz Bruslja.

Vse poteka prepočasi Ekonomista Anže Burger iz Fakultete za družbene vede in Igor Erker, predsednik uprave Numerica Partners, sta takšno oceno iz Bruslja pričakovala. "Pričakoval sem takšno poročilo, saj v zadnjem obdobju z izjemo sanacije bančnega sistema in slabe banke bolj kot ne nismo naredili nič," pravi Burger, ki meni, da bi se morala vlada v letu delovanja vendarle spopasti s strukturnimi reformami. "Od tiste prave pokojninske reforme in reforme trga dela, saj zadnji spremembi na tem področju nista dovolj učinkoviti. Jaz bi vzpostavil zgolj eno ali največ dve obliki zaposlitve. Zelo pomembno pa se mi zdi tudi, da bi za vse oblike dela veljali enaki davki, torej efektivna obdavčitev bi morala biti za vse skupine enaka," pravi Burger.

Določen pritisk komisije je logičen "Od Evropske komisije ne moremo pričakovati, da nas bo hvalila, pričakujemo lahko določen pritisk in kritiko. To je povsem razumljivo, saj nas bodo samo na takšen način pripravili, da se bomo spravili k sebi. Priganjanje je prava stvar in to nam lahko le koristi," pravi Igor Erker, ki od dokapitaliziranih bank čim prej pričakuje financiranje gospodarstva in posledično hitrejše razdolževanje podjetij. "Prepočasi poteka tudi privatizacija, je pa res, da do zdaj sploh nismo privatizirali in je v praksi vendarle težko prekiniti ustaljeno prakso in splošno razumevanje tega pojma."

Ekonomski interes bi moral prevladati nad političnim "Vse družbe, mogoče lahko država ohrani delež v infrastrukturnem podjetju, je treba hitro prodati. Čeprav se v predvidenih podjetjih za privatizacijo vodijo določeni postopki, gre vse prepočasi. Mislim, da je čas, da bi nad podjetji prevladal ekonomski in ne politični interes. Vse to poteka prepočasi," je kritičen Burger. Oba sogovornika se strinjata tudi, da bi morala država sistematično počasi krčiti preobsežen javni sektor.

Ne spreglejte