Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
23. 10. 2013,
21.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Apple

Sreda, 23. 10. 2013, 21.45

7 let, 2 meseca

Deset najbolj inovativnih podjetij na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največ denarja v raziskave in razvoj na svetu vlaga nemško podjetje Volkswagen. Kljub temu ima večina vprašanih v študiji Global Innovation 1000 za najbolj inovativno podjetje na svetu podjetje Apple.

Študijo Global Innovation 1000, ki proučuje raziskave in razvoj (R & R) v tisoč največjih svetovnih podjetjih, uvrščenih na borzo, je objavilo ameriško podjetje Booz & company. Skupno so ta podjetja med julijem 2012 in junijem 2013 za raziskave in razvoj namenila 638 milijard ameriških dolarjev (466 milijard evrov).

Prvi Volkswagen, sledi Samsung Največ na svetu so v omenjenem obdobju za raziskave in razvoj namenili v nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagen, in sicer kar 8,32 milijarde evrov. Nemškemu izdelovalcu avtomobilov s 7,6 milijarde evri sledi južnokorejski elektronski in računalniški orjak Samsung.

Sicer je med 20 podjetji, ki so skupno dala za R & R 116,22 milijarde evrov, osem ameriških, sedem evropskih in pet daljnovzhodnih podjetij.

Največ so za inovacije namenila podjetja, ki izdelujejo zabavno elektroniko Glede na panogo je med top 20 sedem podjetij s področja zdravstva oziroma farmacevtike, šest podjetij, ki se ukvarjajo z izdelovalo zabavne elektronike in računalnikov, sedem avtomobilskih izdelovalcev in dve podjetji za programsko opremo in internet.

Če upoštevamo vsa obravnavana podjetja v študiji, so kar 27 odstotkov sredstev za R & R dala podjetja, ki izdelujejo zabavno elektroniko in računalnike, 22 odstotkov farmacevtska podjetja in 16 odstotkov izdelovalci avtomobilov.

Manj sredstev za R & R kot v letih takoj po izbruhu krize V obdobju od julija 2012 do junija 2013 so podjetja povečala ta sredstva za 5,8 odstotka. Manj od prejšnjih dveh let, po izbruhu svetovne finančno-gospodarske krize, ko je bilo povečanje sredstev za razvoj skoraj 10-odstotno. To pomeni, da so največja podjetja krizo prebrodila z inovacijami.

Zdaj so se sredstva za R & R vrnila k predkriznim vrednostim – od leta 2002 je bilo namreč povprečno vsakoletno povečanje sredstev za razvoj in raziskave okoli 5,5 odstotka.

Največji skok so naredila kitajska podjetja Globalno so v omenjenem obdobju največje povečanje teh sredstev opazili pri podjetjih, ki imajo sedež na Kitajskem (35,8 odstotka).

Severnoameriška podjetja so dala 17,5 odstotka več sredstev za raziskave in razvoj, evropska 4,5 odstotka, japonska pa celo 3,6 odstotka manj kot v obdobju julij 2011‒junij 2012. Podjetja, ki imajo sedež v drugih državah po svetu, so temu namenila 17,5 odstotka več denarja.

Apple najbolj inovativen, kljub temu da ne daje veliko za raziskave in razvoj Čeprav je največ sredstev za raziskave namenil Volkswagen, je po mnenju vprašanih v študiji najbolj inovativno podjetje na svetu ameriški Apple, pred Googlom in Samsungom.

Apple se je uvrstil na prvo mesto kljub temu, da je odštel 2,5 milijarde evrov, kar sploh ne zadostuje za uvrstitev na lestvico top 20 podjetij, ki namenjajo največ za raziskave in razvoj. Med tisoč podjetji je podjetje iz Cupertina na skromnem 43. mestu.

Na lestvico desetih najbolj inovativnih podjetij, in sicer na deveto mesto, se je uvrstil tudi izdelovalec električnih avtomobilov Tesla, čeprav je v ta namen vložil pičlih 220 milijonov evrov oziroma kar 38-krat manj kot Volkswagen.

Ne spreglejte