Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
8. 3. 2016,
17.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Idrija likvidacija plače

Torek, 8. 3. 2016, 17.32

7 let, 2 meseca

Denar je, a ker Idrijski rudnik ne more do njega, so delavci brez plač

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaradi varovanja Idrije je treba del rudnika živega srebra nujno stalno vzdrževati in skrbeti, da se ne potopi. Rudnik v likvidaciji je znova brez denarja in 12 zaposlenih ostaja brez plač.

Dokler se vzdrževanje ne prenese drugam, likvidacije ne bo

Zapletlo se je pri dokončni likvidaciji rudnika, je povedal likvidacijski upravitelj Marko Cigale. Že v času izdelave programa zapiranja rudnika je bilo sklenjeno, da se zaradi varovanja mesta dela rudnika ne potopi. Ta del rudnika je potrebno stalno vzdrževati, kar je do zdaj izvajal rudnik v likvidaciji.

Likvidacija podjetja se ne more končati, dokler se dejavnost ne prenese drugam, je pojasnil Cigale.

Vzdrževanje bi moral prevzeti Center za varovanje kulturne dediščine živega srebra v Idriji

Dogovorjeno je bilo, da se dejavnost in zaposlene prenese na Center za varovanje kulturne dediščine živega srebra v Idriji, vendar se je kasneje ministrstvo za kulturo odločilo, da za to ni pristojno.

V lanskem letu je bila na center prenesena koncesija za rudarjenje, tako da bi center lahko prevzel zadolžitve. "Na ministrstvu za gospodarstvo, kjer imajo na proračunski postavki za vzdrževanje rudnika tudi denar, so ugotovili, da denarja ne morejo nakazati naravnost na račun rudnika, pač pa le prek centra. Center tega noče narediti in tako smo se sedaj znašli v začaranem krogu," je dejal Cigale.

Center je prevzel koncesijo, nato pa se je izkazalo, da bo potrebno tudi stalno vzdrževanje

Do letošnjega 15. Januarja je bila vršilka dolžnosti direktorja Centra za varovanje kulturne dediščine živega srebra Tatjana Dizdarevič. Pojasnila nam je, da je bil center primarno ustanovljen zaradi ohranjanja, varovanja in prezentiranja dediščine živega srebra, ki bi ostala po likvidaciji. Kot pravi, se je vedelo, da bo moral nekdo upravljati dediščino rudnika po likvidaciji, in kasneje se je izkazalo tudi to, da bo treba kritični del rudnika še vedno vzdrževati.

Nekdanje ministrstvo je predlagalo rešitev, ki jo je vlada sprejela, zdajšnje ministrstvo pa je rešitev zavrnilo

Da bi center lahko izvajal potrebne dejavnosti, je takratni kulturni minister Uroš Grilc vladi predlagal sklep, da bi vse v celoti prevzel center. Vlada je v letu 2014 ta sklep tudi sprejela in center določila za novega zavezanca za vzdrževanje in nadzor. "Prenos zaposlenih bi morali narediti s 1. januarjem 2015, a se je v tem času zamenjala vlada, novo ministrstvo za kulturo pa je odločilo, da se s tem ne bo ukvarjalo," pove Dizdarevičeva. Celo prejšnje leto smo iskali rešitve, a je še ni. Ena bi bila ta, da bi zadevo prevzela občina in jo predala v upravljanje komunali, a se je ugotovilo, da za to ni ustrezne pravne podlage," pojasni.

Komunala del ne more prevzeti, ker ni ustrezne pravne podlage

Upravljanje z rudnikom in zaposlene bi prevzela idrijska Komunala, upravljanje z Antonijevim rovom pa Mestni muzej Idrija. "Zadeva žal ni tako hitro rešljiva, saj je potreben prenos koncesije iz centra na Komunalo. Sicer se pojavljajo še nekatere druge zamisli o rešitvi zapleta, vendar je najlažja prav ustavitev likvidacije rudnika," je dejal idrijski župan Bojan Sever.

"Edina pravna podlaga, ki zdrži, je, da gremo na center in tako bi ministrstvo za gospodarstvo centru lahko dalo denar", je povedala Dizdarevičeva.

Katera rešitev bi bila najhitrejša?

Cigale pravi, da je možnost prekinitve likvidacije in prenos koncesije nazaj na rudnik najhitrejša, ali vsaj druga najhitrejša, če kot prvo upoštevamo, da bi zadevo prevzel center. A v primeru vračila koncesije rudniku, bi bilo potrebno vanj spet vlagati.

Ne spreglejte