Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
9.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Durs dolg

Torek, 10. 12. 2013, 9.41

7 let, 2 meseca

Davčni dolg se je povečal na 950 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so Dursu dolgovale več kot 5000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je 25. novembra znašal 949,7 milijona evrov.

Po prejšnji javni objavi je dolg poravnalo 1177 zavezancev v skupni višini 4,5 milijona evrov.

Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave (Durs), je 16.935 pravnih in fizičnih oseb, kar je 217 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem pred mesecem dni. Od tega je 4724 pravnih oseb s skupaj 585,9 milijona evrov davčnega dolga ter 12.211 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 363,8 milijona evrov.

Enajst odstotkov dolžnikov je sicer v insolvenčnih postopkih, njihovi dolgovi pa skupaj znašajo 399 milijonov evrov oz. 42 odstotkov vsega dolga.

Maxicom na vrhu, HTC dva in Vegrad tik za njim Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov v letošnjem aprilu ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z 10 do 20 milijonov evrov dolga sledita podjetji HTC dva in Vegrad, oba prav tako v stečaju.

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) se je v enakem obdobju malenkostno povečal, in sicer z 19,2 milijona evrov na 19,4 milijona evrov, kar pripisujejo višjemu dolgu novih dolžnikov. Na seznamu je zdaj 67 pravnih 37 fizičnih oseb oz. skupaj 104 dolžniki, kar je dva več kot pred enim mesecem.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov.

Tretjina malih dolžnikov poravnala davčni dolg Potem ko je Durs sredi novembra pozval davčne dolžnike z dolgovi do 100 evrov k čimprejšnji poravnavi njihovih obveznosti, je to storila tretjina dolžnikov. Pri ostalih se nadaljuje postopek izvršbe. Prostovoljno je dolg namreč poravnalo 7675 takšnih dolžnikov - njihov skupni dolg je znašal 304.236 evrov. Pri ostalih se nadaljuje postopek davčne izvršbe. Kot so sporočili z Dursa, se je davčni izvršbi s prostovoljnim plačilom obveznosti uspelo izogniti 33 odstotkov dolžnikov, katerih dolg je znašal od 10 do 100 evrov.

Durs lahko z novim informacijskim sistemom sproti opominja in v primeru neplačila obveznosti v zelo kratkem času izdaja sklepe o davčni izvršbi.

Stroški izvršbe mnogokrat presegajo davčni dolg "Ker pa želimo zavezancem približati del davčne kulture, smo sredi novembra objavili poziv 'malim' dolžnikom, da še pravočasno poravnajo svoj davčni dolg, saj v nasprotnem primeru sledi postopek davčne izvršbe, kjer pa stroški mnogokrat presegajo davčni dolg," so poudarili na Dursu.

Za primer so navedli zavezanca z dolgom 20 evrov. Ta namreč plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več (odvisno od števila transakcijskih računov zavezanca in načina davčne izvršbe).

Durs sicer vse davčne zavezance znova poziva, naj prostovoljno izpolnijo svoje davčne obveznosti.

Postopek izvršbe takoj po izdanem opominu "Zavezance, ki so prejeli opomin pa opozarjamo, da je obveznosti potrebno poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel. To pomeni, da je potrebno, poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila," so navedli.

Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, se za neporavnane obveznosti opomin ponovno ne izda, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe, so še zapisali na Dursu.

Ne spreglejte