Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
9. 4. 2014,
13.13

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2014, 13.13

7 let, 7 mesecev

Bruselj preiskuje 35 milijonov evrov državne pomoči Cimosu

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo, da bi ugotovila, ali je pomoč v vrednosti 35 milijonov evrov za prestrukturiranje Cimosa skladna s pravili EU o državni pomoči.

Komisija bo zlasti proučila, ali bo načrtovana pomoč Cimosu omogočila uspešno poslovati brez nadaljnje javne podpore in ali lastniki družbe dovolj prispevajo k stroškom prestrukturiranja. Začetek preiskave ne prejudicira končnih rezultatov in zainteresiranim tretjim stranem daje možnost, da predložijo svoje pripombe o zadevnih ukrepih, so zapisali v sporočilu medijem.

Skupino Cimos s približno sedem tisoč zaposlenimi zadnja leta pestijo hude finančne tegobe, tako je predvsem zaradi likvidnostnih težav, povezanih z znatnim bančnim dolgom, ki ga niso mogli odplačevati. Družba se z bankami upnicami trenutno pogaja o prestrukturiranju finančnega dolga.

Komisija julija lani odobrila pomoč Komisija je julija 2013 začasno odobrila pomoč za reševanje Cimosa, in sicer v obliki državnega poroštva za najem posojil v višini 35 milijonov evrov, pod pogojem, da se Slovenija zaveže priglasiti načrt prestrukturiranja, ki bi družbi omogočil, da bo dolgoročno sposobna uspešno poslovati.

Slovenija je novembra 2013 priglasila načrt za prestrukturiranje, v skladu s katerim bi se 35 milijonov evrov terjatev države do družbe Cimos od pomoči za reševanje pretvorilo v osnovni kapital Cimosa.

Po navedbah slovenskih organov se bo z navedeno pomočjo obnovila dolgoročna sposobnost preživetja Cimosa, saj se bo izboljšala njegova likvidnost, podprli pa bodo izvajanje ukrepov poslovnega prestrukturiranja, s katerim naj bi se znižali stroški in povečala produktivnost.

Pomisleki Bruslja, da lastniki ne prispevajo dovolj k stroškom prestrukturiranja Vendar pa Komisija dvomi o tem, da načrt za prestrukturiranje izpolnjuje zahteve iz Smernic EU iz leta 2004 za reševanje in prestrukturiranje. Zlasti ima pomisleke, da lastniki morda ne prispevajo dovolj k stroškom prestrukturiranja.

Nekatera sredstva, ki jih je Slovenija priglasila kot lastni prispevek družbe k prestrukturiranju, bi lahko v resnici izvirala iz državnih sredstev in vključevala dodatno državno pomoč. Poleg tega napovedi o dolgoročni sposobnosti preživetja Cimosa morda niso realne in predlagano zmanjšanje zmogljivosti ne bo nujno odtehtalo negativnih učinkov izkrivljanja konkurence, so še sporočili iz Bruslja.

Ne spreglejte