Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
25. 3. 2014,
16.02

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2014, 16.02

7 let, 7 mesecev

Bodo lastniki ljubljanskih stanovanj plačevali za tretjino dražjo vodo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z novo vladno uredbo o oblikovanju cen storitev oskrbe s pitno vodo bodo lastniki stanovanj v blokih plačevali do 30 odstotkov več, ceneje jo bodo odnesli lastniki hiš. Vlada mora odločiti do petka.

Na začetku januarja 2013 je začela veljati vladna Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Izvajalci gospodarskih javnih služb morajo najpozneje do 1. aprila letos pripraviti elaborate, uveljaviti nove cene oskrbe s pitno vodo ter nove cene odvajanja in čiščenja padavinskih odpadnih voda s streh.

Po novem na položnicah le vodarina in omrežnina Po besedah direktorja javnega podjetja Vodovod - Kanalizacija (VO-KA) Krištofa Mlakarja uredba le na novo prerazporeja določene elemente cen. "Vsi stroški, zajeti v novih cenah, so se obračunavali že prej, vendar na drugačen način," je pojasnil Mlakar. "To dokazujejo tudi prihodki na ravni družbe, ki se po novi uredbi zanemarljivo povečujejo. Stroški se bodo pri 32 milijonih evrov prihodkov družbe na letni ravni povečali zgolj za 27 tisoč evrov," je rezultate projekcije ponazoril Mlakar.

Na položnicah bosta pri vodovodu po novi uredbi navedeni le postavki vodarina in omrežnina namesto vodarine, omrežnine, vodnega povračila, vzdrževalnine in števčnine.

Skok omrežnine v večstanovanjskih stavbah Najpomembnejši del uredbe se nanaša na starejše večstanovanjske stavbe, v katerih posamezna stanovanja nimajo obračunskega vodomera. Tem se bo za vsako stanovanje obračunala omrežnina (ta je odvisna od premera vodomera) s faktorjem 1, kar bo veljalo tako za oskrbo s pitno vodo kot tudi za odvajanje in čiščenje padavinske vode.

Novost je tudi ločeno zaračunavanje odvajanja in čiščenja padavinskih odpadnih voda s streh glede na količino odvedene vode. Ta je odvisna od velikosti strehe in tega, ali je padavinska voda speljana v kanalizacijo. Obstoječo evidenco o površinah streh je podjetje VO-KA povzelo po podatkih Gursa in po lastnih evidencah, lastnikom hiš pa pred časom poslalo 35 tisoč informativnih izračunov površine njihovih streh, od katerih se tretjina ni strinjala z obstoječimi podatki.

Uredba še na novo ureja faktorje omrežnine po posameznih premerih vodomerov, ki določajo stroške omrežnine in mesečno zaračunavanje storitev uporabnikom z obstoječimi greznicami.

Lastniki hiš z bistvenim prihrankom Kaj nove cene pomenijo v praksi? Po izračunih VO-KA je enostanovanjska hiša leta 2012 v povprečju plačevala 31,21 evra na mesec, z novo uredbo pa se bo mesečni strošek te hiše pocenil na 23,33 evra. Nekoliko slabše jo bodo odnesli stanovalci v blokih. Če je bil mesečni strošek oskrbe z vodo pred uredbo 13,89 evra mesečno, bodo po novem zanjo odšteli dva evra več.

"Elaborat je pokazal velik razkorak med individualnimi in večstanovanjskimi objekti. Stanovalci v bloku bodo lahko v povprečju plačevali tudi do 30 odstotkov več," je kritičen Mlakar, zato so vladi že predlagali korekcijo uredbe, s katero bi uveljavitev uredbe prestavili na 1. julij letos. Hkrati predlagajo, da se posamezni stanovanjski enoti v bloku zaračuna le 50 odstotkov omrežnine namesto faktorja 1. Tako bi bila podražitev v najslabšem primeru le 15-odstotna.

Takšna rešitev bi bila po Mlakarjevih besedah pravičnejša, stroški omrežnine in izvajanja storitev pa bi se enakovredno prerazporedili med vsemi uporabniki.

Vlada se mora o pobudi odločiti do petka, sicer bodo Ljubljančani višje cene občutili že na majskih položnicah.

Ne spreglejte