Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2015,
18.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Gazprom Rusija

Sreda, 14. 1. 2015, 18.11

7 let, 2 meseca

Bo Evropa zaradi Ukrajina ostala brez plina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski plinski velikan Gazprom je Evropsko unijo opozoril, da je to zimo še vedno mogoče, da se pojavijo težave v oskrbi Evrope s plinom prek Ukrajine.

Kot so opozorili v Gazpromu, bodo Ukrajini plin zagotavljali le po vnaprejšnjem plačilu, kot je bilo dogovorjeno novembra v Bruslju. Danes sta se sicer v Moskvi sestala podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetsko unijo, Maroš Šefčovič in prvi mož Gazproma Aleksej Miller. Govorila sta predvsem o izpolnjevanju omenjenega dogovora o oskrbi s plinom pozimi.

Ukrajina novembra in decembra ni kupila plina Kot so sporočili iz Gazproma, nevarnost oskrbe Evrope s plinom obstaja, ker Ukrajina zaradi finančnih težav novembra in decembra ni mogla kupiti količine plina, kakršna je bila dogovorjena z omenjenim sporazumom. Ukrajina zato zdaj porablja svoje zaloge, ki pa se po ocenah Gazproma hitro zmanjšujejo in tudi ne bodo zadostovale za oskrbo čez vso zimo. Poraba plina vrhunec doseže januarja in februarja, je opozoril Miller in dodal, da bo Gazprom dosledno spoštoval dogovor o oskrbi Ukrajine s plinom in ji ga bo zagotovil le toliko, kolikor ga bo plačala.

Evropa že dvakrat v krizi S tem je namignil, da bi Ukrajina lahko znova povzročila krizo z oskrbo, če bi začela jemati plin, ki je sicer namenjen v Evropo. Tako se je oskrba Evrope s plinom zapletla že dvakrat v zadnjih desetih letih.

Miller: Evropa naj pohiti Miller je Šefčoviču sicer namignil tudi, naj začne EU čim prej pripravljati ustrezno infrastrukturo za priklop na terminal v Turčiji, ki ga načrtujejo Rusi po ukinitvi projekta Južni tok. Zadnji je dokončno odpovedan, na dnevnem redu pa je zdaj Turški tok, je dejal Miller.

Namignil je tudi, da naj bi v prihodnje le prek tega plinovoda teklo 63 milijard kubičnih metrov plina, ki proti Evropi zdaj tečejo prek Ukrajine. "Obvestili smo svoje evropske partnerje. Zdaj je od njih odvisno, da postavijo potrebno infrastrukturo od turško-grške meje naprej," je dejal. "Naši partnerji imajo v najboljšem primeru še nekaj let. A urnik je tesen. Če bodo želeli doseči roke, bi se moral nov evropski plinovod začeti graditi že danes. Sicer bodo te količine plina šle na druge trge," je še dejal prvi mož Gazproma.

Ne spreglejte