Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
31. 3. 2016,
12.18

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,83

4

Natisni članek

Natisni članek

Telekom Slovenije NLB

Četrtek, 31. 3. 2016, 12.18

7 let

Banke z dolgoročnim posojilom izkazale zaupanje v Telekom Slovenije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,83

4

Družba Telekom Slovenije je danes s sindikatom bank v organizaciji NLB, SKB banke in Societe Generale podpisala pogodbo o dolgoročnem sindiciranem posojilu v višini 300 milijonov evrov.

Družba Telekom Slovenije je decembra leta 2009 izdala obveznice, ki zapadejo decembra letos. V zadnjih mesecih so se zato z bankami intenzivno pogajali za dolgoročno sindicirano posojilo, z današnjim slavnostnim podpisom pa so pogajanja tudi zaključena.

Obrestna mera za posojilo je po besedah predsednika uprave Telekoma Slovenije Rudolfa Skobeta bistveno ugodnejša kot ob izdaji obveznic. Na letni ravni bodo tako prihranili sedem milijonov evrov.

Višina posojila znaša 300 milijonov evrov

Sindicirano posojilo je razdeljeno na tri enake tranše v višini sto milijonov evrov, in sicer tranšo A z ročnostjo sedem let in odplačilom glavnice v 13 enakih polletnih obrokih, tranšo B z ročnostjo pet let in enkratnim odplačilom glavnice ter tranšo C z ročnostjo dve leti in enkratnim odplačilom glavnice.

Poleg bank organizatork v sindikatu sodelujejo tudi Abanka, Banka Koper, SID banka in UniCredit.

Obrestna mera dolgoročnega sindiciranega posojila je po besedah predsednika uprave Telekoma Slovenije Rudolfa Skobeta bistveno ugodnejša kot ob izdaji obveznic leta 2009. Na letni ravni bo tako Telekom Slovenije prihranil sedem milijonov evrov. | Foto: Obrestna mera dolgoročnega sindiciranega posojila je po besedah predsednika uprave Telekoma Slovenije Rudolfa Skobeta bistveno ugodnejša kot ob izdaji obveznic leta 2009. Na letni ravni bo tako Telekom Slovenije prihranil sedem milijonov evrov.

"Z odobrenim posojilom so banke izkazale zaupanje v Telekom Slovenije in ambiciozno zastavljeno strategijo našega nadaljnjega razvoja, ki bo pomenila preskok v delovanju družbe. S posojilom bomo v družbi bistveno izboljšali strukturo virov financiranja in predčasno zagotovili potrebno likvidnost za poplačilo obveznic, ki zapadejo konec leta. Posojilo zato ne pomeni povečanja zadolženosti družbe," je ob podpisu pogodbe poudaril Skobe.

Kaj je sindicirano posojilo
Sindicirano posojilo pomeni, da banka v sodelovanju z domačimi ali tujimi bankami organizira sindikat bank z namenom porazdelitve tveganja med različnimi bankami v primeru visokih zneskov financiranja.

V Telekomu Slovenije poudarjajo, da so s posojilom pomembno zmanjšali tveganje refinanciranja in povečali varnost poslovanja. V družbi si namreč vseskozi prizadevajo, da so celovit in zaupanja vreden partner svojih uporabnikov, poslovnih partnerjev, tudi bank in vseh preostalih deležnikov.

V največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju so tudi zadovoljni, da so sindikat organizirali največja domača banka NLB, SKB in ugledna mednarodna bančna skupina Societe Generale, ob tem pa je posojilna pogodba sklenjena skladno z mednarodnimi posojilnimi standardi.

Namestnik predsednika uprave NLB Blaž Brodnjak je dejal, da v največji slovenski banki ves čas spremljajo poslovanje slovenskega podjetniškega sektorja in podpirajo dobre podjetniške zgodbe.

 | Foto:

"Vedno znova dokazujemo, da smo z dobrim poslovanjem in predvsem kreditno aktivnostjo odgovorni strateški partnerji najvitalnejšemu delu slovenskega gospodarstva. S svojim znanjem in aktivnostjo lahko kot agent in organizator izpeljemo tudi najzahtevnejše posojilne posle," je povedal Brodnjak in dodal, da gre za plod skoraj dvoletnega dela vseh sodelujočih bank. Posel sicer predstavlja enega izmed največjih mednarodnih sindiciranih posojil v zgodovini slovenskega bančništva.

"Današnji podpis pogodbe je vzorčni primer tega, da slovenske banke znamo stopiti skupaj ter da s svojim strokovnim pristopom zmoremo uspešno sodelovati tudi z mednarodnimi bančnimi skupinami pri izvedbi poslov po mednarodnih pogodbenih in vsebinskih standardih. Na to smo lahko upravičeno ponosni," je poudaril Brodnjak.

"Dober zgled za financiranje prihodnjih poslov v Sloveniji"

Glavni izvršni direktor SKB banke Francois Turcot se je Telekomu Slovenije najprej zahvalil, da so se odločili za njihov sindikat in mu zaupali ureditev posojila.

"Na drugi strani se zahvaljujem vsem bankam in deležnikom, vključenim v ta posel. Vesel sem spoznanja, da so naše banke, ki se razlikujejo tako po lastniških strukturah, poslovnih strategijah, razvojnih vizijah kot narodnostih, v celoti in z visoko stopnjo profesionalnosti sposobne skupaj izvesti tako kompleksno finančno operacijo, kot je to sindicirano posojilo. Prepričan sem, da bo tudi dober zgled za financiranje prihodnjih poslov v Sloveniji," je dejal Turcot.

Societe Generale v konkretnem poslu nastopa v vlogi ene od treh organizatork posojila in v vlogi koordinatorke instrumenta za varovanje pred tveganjem spremembe obrestnih mer.

"Zelo smo veseli, da smo bili sposobni združiti mednarodno strokovno znanje na področju sindiciranih posojil in varovanja pred tveganji spremembe obrestnih mer, ki ga ima Societe Generale, z lokalnim znanjem in komercialnimi aktivnostmi SKB ter da smo oblikovali povezano ekipo, ki se je lahko odzvala potrebam ugledne stranke," pa je sklenil direktor področja za strukturirano financiranje v Societe Generale Quentin L'Helias.

Ne spreglejte