Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
18.22

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Agrokor Mercator lastnik

Torek, 2. 9. 2014, 18.22

1 leto

Agrokor lastnik skoraj 81 odstotkov Mercatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški koncern Agrokor je v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla v ponedeljek opoldne, svoj lastniški delež v Mercatorju povečal na 80,75 odstotka.

Kot poroča časnik Finance, Agrokor skupaj z Mercatorjevimi lastnimi delnicami tako obvladuje 81,87 odstotka Mercatorja.

Agrokor je 27. junija od konzorcija prodajalcev pridobil 53,12-odstotni delež Mercatorja, 31. julija pa je objavil prevzemno ponudbo še za preostale delnice. Cena za delnico je znašala 86 evrov, prav tolikšna je bila tudi pri prodaji večinskega paketa.

Agrokor je v prevzemni ponudbi pridobil še 27,63 odstotka delnic in tako lastniški delež povečal na 80,75 odstotka. S tem je presegel 75-odstotni delež, potreben za spremembe statuta, ne bo pa mogel iztisniti preostalih delničarjev, saj bi za to potreboval vsaj 90-odstotni delež.

KLM sprejel ponudbo Ponudbo je med drugimi sprejela družba KLM, ki je imela v Mercatorju 2,2-odstotni delež, je povedal ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković, ta ima v KLM 62,5-odstotni delež. Kot je dejal, bo šel denar za poplačilo dolga do bank. 2,2-odstotni delež pomeni okoli 82.800 delnic, kar ob ceni 86 evrov za delnico pomeni okoli 7,1 milijona evrov.

Med manjšinskimi delničarji so bili Splitska banka iz skupine Societe Generale in Unicredit Banka Slovenija, hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo prek hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita, ter mali delničarji.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je povedal, da se je razmeroma veliko malih delničarjev odločilo sprejeti ponudbo, kar v MDS ob upoštevanju več let trajajočih postopkov oziroma poskusov prodaje ocenjujejo kot pozitivno.

Kot pravi, obstaja možnost, da bi Agrokor od malih delničarjev tudi v prihodnje odkupoval delnice po prevzemni ceni. Ena od možnosti je tudi, da bi skupaj s povezanimi hrvaškimi skladi obvladoval več kot 90 odstotkov Mercatorja, kar bi lahko bil povod za iztisnitev, ki jo lahko predlaga ali Agrokor sam ali mali delničarji.

Ne spreglejte