Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
13.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Agrokor Mercator

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 13.09

7 let, 2 meseca

Agrokor bo izpolnil vse pogoje za koncentracijo z Mercatorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški živilski koncern Agrokor je potrdil, da bodo v celoti izpolnili pogoje, ki mu jih je pri koncentraciji s slovensko trgovsko verigo Mercatorjem postavila hrvaška agencija za konkurenčnost.

Kot so zagotovili, pogoji hrvaške agencije za konkurenčnost (AZTN) nikakor ne bodo negativno vplivali na postopek prevzema večinskega deleža v Mercatorju. "Čeprav odločitev AZTN ocenjujemo kot zakonito, je stališče Agrokorja in njegovih svetovalcev, da so sprejeti ukrepi znatni, tako po obsegu kot po gospodarskih učinkih, posebej ko gre za teritorialno strukturo Hrvaške kot tudi prakso EU in držav članic," so sporočili iz Agrokorja.

Agrokor se je obvezal, da se bo odpovedal 96 trgovinam Konzuma in Mercatorja-H AZTN je potrdila, da je Agrokor sam predlagal pogoje za koncentracijo z Mercatorjem. Med drugim se je obvezal, da se bo odpovedal 96 trgovinam Konzuma in Mercatorja-H na Hrvaškem. Slaba polovica trgovin, ki jih bodo morali dezinvestirati, je na območju Zagreba in Zagrebške županije.

Predsednik sveta AZTN Mladen Cerovac je na novinarski konferenci v Zagrebu poudaril, da bo moral Agrokor poleg strukturnih ukrepov deinvestiranja uskladiti tudi obnašanje do dobaviteljev Mercatorja-H. Kot je pojasnil, Agrokor ni zgolj vodilno podjetje v maloprodaji na Hrvaškem, temveč je tudi dobavitelj blaga in ima kot edini v Evropi takšen vertikalni integrirani sistem.

V prodajalnah kot so hipermarketi in supermarketi bodo morali v najmanj treh letih po prevzemu Mercatorja omogočati vsakem izmed petih največjih dobaviteljih Mercatorja-H pristop na police za tri najbolj prodajane izdelke.

Odobritev koncentracije je ključna, da bo Agrokor dobil sredstva za nakup Mercatorja s strani partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Ne spreglejte