Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
17.04

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

privatizacija Ahive družba za upravljanje s terjatvami Abanka

Sreda, 18. 7. 2018, 17.04

5 let, 9 mesecev

Abanka ustanavlja novo družbo za upravljanje terjatev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Abanka | Foto STA

Foto: STA

V Abanki so objavili delitveni načrt za izčlenitev dela premoženja na novo družbo za upravljanje terjatev, imenovano Ahive. Ta bi se ukvarjala s trgovanjem in oddajanjem nepremičnin ter zbiranjem terjatev in ocenjevanjem posojilne sposobnosti, je mogoče razbrati iz načrta, ki je bil danes objavljen na Ajpesu.

Premoženje bi se po načrtu preneslo po knjigovodski vrednosti na dan 31. december 2017. Nova družba bi bila ustavljena za nedoločen čas in bi bila v popolni lasti Abanke.

Ta bi nanjo prenesla nekatere denarne terjatve in nekatere druge pravice, na primer hipoteke, zastavne pravice, odstope terjatev v zavarovanje, poroštva, jamstva in tudi procesne položaje v sodnih postopkih, ki se na to premoženje nanašajo.

Abanka
Novice Abanka v prvem četrtletju s 50-odstotno rastjo dobička

Država mora banko v celoti privatizirati do konca junija 2019

Podrobnosti iz objavljenega prvega dela delitvenega načrta niso razvidne. Pod načrt z datumom konec maja se je podpisala uprava Abanke. V njem je med drugim zapisano, da ga mora potrditi skupščina Abanke, to je država.

Ta mora banko v celoti privatizirati do konca junija prihodnje leto. To je namreč obljubila Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki konec leta 2013 in v začetku leta 2014.

Slovenski državni holding (SDH) je priprave na postopek prodaje že začel, saj je nadzorni svet SDH v začetku julija dal soglasje k mandatni pogodbi za izvedbo finančnih storitev pri prodaji Abanke s svetovalcem BNP Paribas.

Abanka
Novice Država bo od Abanke dobila za 42,6 milijona evrov dividend

Banka v prvem četrtletju ustvarila 25,5 milijona evrov čistega dobička

Abanka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 25,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Neto ukinjene oslabitve in rezervacije so v prvih treh mesecih znašale 2,9 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa so bile za milijon evrov višje. Od januarja do marca je banka odpravila oslabitve v vrednosti 2,6 milijona evrov in ukinila rezervacije v vrednosti 300 tisoč evrov.

Abanka je v letu 2017 zaradi bistveno nižjega pozitivnega učinka na postavki rezervacij in oslabitev skoraj prepolovila čisti dobiček, ki je ob koncu leta nanesel 42,6 milijona evrov.

Ne spreglejte