Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
12.30

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

zdravo življenje Poletni Dan. smoothie

Torek, 10. 7. 2018, 12.30

6 let

POLETNI DAN.

Najbolj nenavadne, zanimive in zdravilne sestavine za pripravo domačega smutija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27

Poletni meseci so kot nalašč za trenutno enega najbolj popularnih napitkov - zmešančka, ki ga sicer poznamo pod imenom smuti. S katerimi sestavinami pa lahko popestrimo svoj poletni osvežilni napitek in s tem pripomoremo tudi k svojemu zdravju?

Ob odkritju mešalnika v 60. letih prejšnjega stoletja se je ta napitek pojavil prvič, njegov oče pa naj bi bil Steve Kuhnau, lastnik in ustanovitelj podjetja Smoothie King. Ker je bil sam alergičen na mlečne izdelke in zato prikrajšan za takrat popularne mlečne napitke, je izumil pijačo, ki ne vsebuje mleka. Prvi smutiji so bili sicer narejeni iz sadja, sadnega soka in ledu, le nekateri so vsebovali zmrznjeno mleko, stregli pa so jih v restavracijah z zdravo prehrano.

smoothie | Foto:

Dandanes so ti napitki vse bolj priljubljeni in narejeni iz raznovrstnih živil, od sadja, zelenjave do oreščkov in začimb. Služijo kot prigrizek ali obrok, še posebej pa prijajo kot osvežitev v vročih poletnih dneh. In katere so najbolj zanimive in hkrati zdrave sestavine za pripravo domačega smutija?

smoothie | Foto:

Leča je super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Vsebuje številne vlaknine, beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate ter idealno živilo za shujševalne diete. Je vir železa in preprečuje kronična obolenja. V napitku daje kremno teksturo in je blagega okusa.

smoothie | Foto:

Ovseni kosmiči, kvinoja, proso in druga polnozrnata živila bodo pripomogla k temu, da nas napitek nasiti, hkrati pa vsebuje vse potrebne minerale, vitamine, vlaknine in kompleksne ogljikove hidrate, ki koristijo našemu zdravju.

smoothie | Foto:

Kajenski poper pospeši metabolizem in poskrbi za kontrastni okus sladkim sestavinam.

smoothie | Foto:

Matcha je prah zmletih listov čajevca zelene barve in ima okus po oreščkih s priokusom rahle grenkobe. Vsebuje številne antioksidante, preprečuje razvoj raka in izboljša zdravje srca. Pomaga pa tudi proti utrujenosti, spodbuja koncentracijo in izostri čute.

smoothie | Foto:

Za sladki krompir smo največkrat slišali v ameriških filmih. Z enim srednje velikim krompirjem  nadomestimo tretjino dnevne potrebe po vitaminih A, B, C in D, napitku pa dodamo tudi beljakovine in antioksidante.

smoothie | Foto:

Začimba Daljnega vzhoda kurkuma, ki je v Indiji zaradi svojih izjemnih zdravilnih učinkov poznana kot sveto živilo, deluje protivnetno in za zdravljenje luskavice. Čisti kri in prebavila ter pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom. Vsebuje vitamine C, E in K ter številne minerale. Napitku doda zanimiv okus in lepo barvo.

smoothie | Foto:

Ledena kava namesto mleka vam bo dala dodatno energijo, pomagala pri koncentraciji in vas prijetno ohladila. Zraven lahko dodate merico sirotkinih beljakovin.

Ne spreglejte