Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vesolje

Četrtek, 9. 1. 2014, 14.23

8 let

Znanstveniki so korak bližje skrivnosti temne energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški astronomi so izmerili razdalje med galaksijami z odstopanjem zgolj enega odstotka. Študija bo omogočila mapiranje vesolja in določitev narave temne energije, zaradi katere se vesolje širi.

Novi standard so postavili raziskovalci, združeni v skupini BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey), ki so s teleskopom fundacije Sloan v Novi Mehiki pregledali vesoljska telesa, oddaljena do šest milijard svetlobnih let.

"V vsakdanjem življenju ni prav veliko stvari, ki jih poznamo z 99-odstotno natančnostjo," je povedal vodja skupine BOSS David Schlegel iz laboratorija Lawrence Berkeley. "Pred dvajsetimi leti so se astronomi prerekali o ocenah, ki so se razlikovale za 50 odstotkov. Pred petimi leti smo odstopanje zmanjšali na pet odstotkov, lani na dva. Enoodstotno odstopanje pa bo standard še dolgo," je prepričan.

Ravnilo, dolgo pol milijarde svetlobnih let Astronomi so kot ravnilo uporabili barionske akustične oscilacije − nekakšne odtise valov pritiska, ki so se premikali prek zgodnjega vesolja in povzročili današnjo neenakomerno porazdelitev galaksij.

"Narava nam je dala odlična ravnila," je povedala Ashley Ross z univerze Portsmouth. "V našem primeru je ravnilo dolgo točno pol milijarde svetlobnih let, zato ga lahko uporabimo za natančne meritve, tudi za zelo oddaljena telesa."

Vesolje se razteza v neskončnost Podatki, ki jih je pridobila skupina BOSS, bodo znanstvenikom pomagali preračunati nekatere temeljne lastnosti vesolja, med drugim kako temna energija pospešuje širjenje vesolja. Gre za energijo, o kateri vemo zelo malo, po zadnjih odkritjih pa je konstanta, katere moč se v prostoru in času ne spreminja.

Astronomi lahko zdaj podajo tudi natančnejšo oceno ukrivljenosti vesolja. "Zbrani podatki razkrivajo, da je vesolje presenetljivo ploščato, kar ponuja tudi odgovor na vprašanje, ali je vesolje neskončno," je pojasnil David Schlegel. "Čeprav je to nemogoče potrditi z gotovostjo, pa lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da se vesolje razteza v neskončnost v prostoru in času," je razkril.

Študija skupine BOSS sicer še ni končana, skupno pa bodo znanstveniki pregledali kar 1,3 milijona galaksij, 160 tisoč kvazarjev in tisoče drugih vesoljskih teles.

Ne spreglejte