SiolNET. Novice Novice
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki presenečeni: novozelandski paličnjaki po novem spolno aktivni?

0,43

termometer

paličnjak
Foto: Thinkstock

Novozelandske znanstvenike je presenetilo odkritje njihovih angleških kolegov. Naleteli so namreč na prvo moško različico novozelandskega paličnjaka, ki je bil do zdaj le ženskega spola, poročajo tuji mediji.

Med novozelandskimi paličnjaki je bilo do zdaj mogoče najti le ženske žuželke, pred kratkim pa so na podeželju v Veliki Britaniji odkrili prvi primer moške žuželke. Znanstveniki pravijo, da bi ta redek pojav lahko pomenil začetek spolnega razmnoževanja te vrste paličnjakov. Tudi sicer je med drugimi vrstami paličnjakov moških žuželk zelo malo.

Paličnjakom se ni treba pariti

Paličnjaki se razmnožujejo nespolno, saj samice izležejo oplojena jajca, ne da bi se parile s samcem. Iz takšnih jajc se potem izležejo izključno samice, zato se lahko čezmerno namnožijo. Do zdaj ni namreč še nihče naletel na moško različico te vrste.

Paličnjak s sedem ur starim jajcem. Paličnjak s sedem ur starim jajcem. Foto: Thinkstock

Kakšen pomen ima moški paličnjak za prihodnost te vrste?

"Kot vse v evoluciji je ta moški primerek naključje, ampak ravno naključja lahko vplivajo na prihodnje generacije," je za BBC dejal znanstvenik Steve Trewick. Glavno vprašanje je, ali lahko najdeni moški paličnjak ustvari spermo in s tem oplodi žensko žuželko.

Za zdaj je na to vprašanje še nemogoče odgovoriti. Edinstveno, a mrtvo in posušeno žuželko moškega spola zdaj hranijo v muzeju v Londonu. 

"Težko je govoriti o seksualnosti, univerzalno dejstvo pa je, da mora to na dolgi rok imeti nekakšen evolucijski pomen," dodaja znanstvenik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin