Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
12. 1. 2016,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

znanost vesolje Albert Einstein Matic Tomšič

Torek, 12. 1. 2016, 12.33

6 let, 6 mesecev

Znanstveniki pred enim največjih odkritij v zgodovini raziskovanja vesolja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Govorice, da je observatorij LIGO zaznal gravitacijsko valovanje, to je ena od velikih nerešenih ugank v raziskovanju vesolja, so morda resnične, pravi znani ameriški teoretični fizik.

Gravitacijsko valovanje je prvi pred sto leti kot širjenje in krčenje časa in prostora v smeri od vira valovanja v splošni teoriji relativnosti opisal znanstvenik Albert Einstein. Predvideval je, da gravitacijsko valovanje povzročajo le najbolj ekstremni dogodki v vesolju. Mednje sodobni astrofiziki prištevajo trke med črnimi luknjami in kozmično inflacijo oziroma veliki pok, ki je povzročil nastanek vesolja.

Znanstveniki so gravitacijsko valovanje do zdaj (domnevno) zaznali že večkrat, a nikoli niso dokončno potrdili njegovega obstoja, saj se je med dokaze zanj vselej prikradel dejavnik, ki jih je izpodbijal. Zdaj pa so signal, ki opozarja na gravitacijsko valovanje, zaznali v ameriškem observatoriju LIGO, ki je namenjen izključno iskanju teh anomalij v prostoru in času.

Ko v odkritje verjame največji skeptik med znanstveniki, gre morda zares Eden od pokazateljev, da gre tokrat morda zares, je, da je nad informacijo navdušen znani dvomljivec med znanstveniki. Lawrence M. Kraus, eden najvplivnejših teoretičnih fizikov in astronomov na svetu, pa tudi eden največjih znanstvenih skeptikov, je namreč javno izrazil navdušenje nad domnevnim odkritjem:

"60-odstotno prepričan sem, da smo res zaznali gravitacijsko valovanje," je Krauss povedal za britanski Guardian. "Odkriti nekaj takšnega bo neprecenljivo. Če potrdimo, da gravitacijsko valovanje obstaja, bomo dobili vpogled v najbolj oddaljene, najbolj eksotične kotičke vesolja, spoznali pa bomo nove lastnosti prostora in časa."

Krauss je še povedal, da je informacijo o najdbi dobil neposredno od neodvisnih raziskovalcev observatorija LIGO. Ti zanesljivost instrumentov, ki iščejo gravitacijsko valovanje, občasno preizkusijo z oddajanjem umetnega signala, ki je približno tak, kot si znanstveniki zamišljajo pravega. A pri najnovejši najdbi observatorija oddajanja umetnih signalov ni bilo.

Ne spreglejte