Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 20.08

8 let

ZN: Leto 2009 bo "leto gorile"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Združeni narodi so v prizadevanjih, da bi okrepili zavest o trpljenju ogroženih vrst goril in grožnjah njihovemu naravnemu okolju, leto 2009 razglasili za "leto gorile".

Leto gorile se je uradno začelo z začetkom decembra, na slovesnosti v Rimu, kjer bodo predstavniki več kot sto vlad na že deveti konferenci omenjene konvencije ta teden razpravljali o dodatnih ukrepih za zaščito kakih 30 ogroženih živalskih vrst. Gorile sicer ogrožajo predvsem onesnaževanje, podnebne spremembe in prekomeren ulov, poleg tega pa tudi različne bolezni, krčenje gozdov in oboroženi konflikti, še posebej v DR Kongo.

Predstavniki konvencije upajo, da bodo za projekte, katerih cilj je boj proti največjim grožnjam, s katerimi se soočajo gorile, zbrali pol milijona evrov, je povedal izvršni sekretar konvencije Robert Hepworth. Kot je v sporočilu za javnost opozoril Program ZN za okolje (Unep), mnogi strokovnjaki svarijo, da bi lahko gorile izumrle že v nekaj desetletjih.

"Leto gorile 2009 bo gorile postavilo na višji piedestal," pa je zatrdil strokovnjak konvencije John Mshelbwala. Kot je spomnil, na Poljskem v teh dneh poteka konferenca pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC), boj proti segrevanju ozračja in za ohranitev ogroženih živalskih vrst pa gresta z roko v roki.

Jane Goodall, priznana primatologinja in pokroviteljica pobude, je v svoji izjavi zapisala, da je prišel čas za "rešitev teh veličastnih bitij", da se zagotovi prihodnost tega "tesnega sorodnika človeštva". V pobudi za leto gorile, ki sledi podobnim pobudam za želve in delfine, sicer sodelujejo Unep, Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) ter Svetovno združenje živalskih vrtov in akvarijev.

Ne spreglejte