Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2014,
11.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gallup raziskava sreča zadovoljstvo

Sobota, 24. 5. 2014, 11.38

5 let, 3 mesece

Zakaj so Paragvajci bolj srečni kot Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj srečni in zadovoljni so prebivalci Latinske Amerike, Slovenci smo v povprečju.

Ameriški inštitut za raziskave javnega mnenja Gallup že osem let opravlja raziskavo, ki meri, kako so ljudje po vsem svetu zadovoljni s svojim življenjem. Tudi lani so bili najbolj srečni in zadovoljni v državah Latinske Amerike. Slovenija se je med 138 državami, ki jih je zajela v petek objavljena raziskava, uvrstila v sredino.

Raziskava potrjuje stare ljudske modrosti Gallupova meritev je zanimiva, saj med drugim potrjuje nekatere stare ljudske modrosti, kot je ta, da denar ne prinaša sreče. Raziskava v ZDA je na primer pokazala, da sreča in zadovoljstvo skupaj z denarjem naraščata kvečjemu do 75 tisoč dolarjev letno. Ko se dohodek približuje tej meji, rasteta, ko jo preseže, pa ne več.

Da denar ni osnovni pogoj za srečo in zadovoljstvo, kaže tudi uvrstitev držav na lestvici. Gallup je izvedel anketo med okoli tisoč prebivalci vsake vključene države. Izvajalci ankete so ljudi spraševali, ali so srečni, zadovoljni, ali se počutijo spoštovane, ali delajo oz. spoznavajo kaj zanimivega in podobno. Več pozitivnih odgovorov je prineslo več točk in višjo uvrstitev na lestvici.

Zakaj so najbolj srečni Paragvajci Že tretje leto zapored so največ točk zbrali Paragvajci, in sicer 87, do petega mesta pa sledijo še Panama, Gvatemala, Nikaragva in Ekvador. V teh državah je kultura pač takšna, da ljudje gledajo na svet pozitivno. Na dnu lestvice so iz razumljivih razlogov Sirci s 36 točkami.

Od evropskih držav se je najvišje, na osmo mesto z 82 točkami, uvrstila Danska. Druga najvišje uvrščena evropska država je Švedska na 22. mestu. Prebivalci ZDA so z 78 točkami na 22. mestu manj srečni od Kanadčanov, ki so zbrali 79 točk, enako kot prebivalci Združenih arabskih emiratov.

Avstrijci in Italijani bolj zadovoljni od Slovencev Slovencem je uspelo zbrati 69 točk in se uvrstiti na 67. mesto. Od sosednjih držav so najbolj srečni Avstrijci na 28. mestu, ki so zbrali 76 točk, Italijani pa so se s 75 točkami uvrstili na 45. mesto. Manj kot Slovenci so zadovoljni Madžari na 72. mestu s 67 točkami.

Hrvati so na 122. mestu tik pred Črnogorci z enakim rezultatom 57 točk. Bolj zadovoljni od njih so na primer Haitijci na 121. mestu in 58 točkami. Pri dnu lestvice so Srbi in Bosanci. Manj srečni od njih so le še prebivalci Litve, Čada in Sirije.

Ne spreglejte