Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

delfini podmornica mornarica

Petek, 5. 7. 2013, 12.20

8 let

Vojaški sonar plaši kite in delfine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskave kažejo, da kiti bežijo pred glasnim vojaškim sonarjem, ki ga mornarice uporabljajo za iskanje podmornic.

Raziskave so razlaga za predhodne ugotovitve raziskovalcev, ki so opazili, da kiti in delfini nenavadno pogosto nasedejo, kadar v bližini potekajo vaje mornarice.

Kljunasti kiti, ki najpogosteje nasedejo, so sodeč po ugotovitvah raziskovalcev zelo občutljivi na sonar. Raziskava pa je nepričakovano pokazala, da so tudi sinji kiti, največje živali na Zemlji, katerih populacija se je v zadnjem stoletju zmanjšala za 95 odstotkov, ob hrupu sonarja prekinili hranjenje in se hitro umaknili.

Pri kljunastih kitih so raziskovalci močno reakcijo zaznali že pri glasnosti sonarja, ki je krepko pod dovoljeno za vaje ameriške mornarice. "Rezultate bodo morali upoštevati regulatorji in tisti, ki načrtujejo vojaške vaje," je poudarila Stacy DeRuiter z univerze St. Andrews na Škotskem, ki je vodila eno od raziskovalnih ekip.

"Za kite in delfine je sluh enako pomemben kot vid za ljudi - z uporabo zvoka komunicirajo, iščejo hrano in krmarijo," pa je dejala Sarah Dolman iz britanskega društva za ohranitev kitov in delfinov. "Zvočno onesnaženje ogroža ranljive populacije, saj jih odganja z območij, pomembnih za njihovo preživetje, v najhujšem primeru pa se kiti in delfini celo ranijo ali poginejo," je izpostavila.

Dolmanova je opozorila še, da na mednarodni ravni niso sprejeti nobeni standardi glede zvočnega onesnaženja in da bo odslej nujno ponovno preveriti okoljske vplive vojaških aktivnosti.

Ameriška mornarica: Raziskava ne prikazuje dejanske škode

V ameriški mornarici, ki je raziskave sofinancirala, so poudarili, da raziskava kaže le na vzorce obnašanja, ne prikazuje pa dejanske škode. Kljub temu je tiskovni predstavnik Kenneth Hess poudaril, da vojaške vaje vsako leto pregledajo, zagotovo pa bodo pri naslednji oceni upoštevali tudi najnovejše znanstvene ugotovitve.

Nenavadno množično nasedanje različnih vrst kitov in delfinov je v drugi polovici prejšnjega stoletja postajalo zelo pogosto. Opaziti jih je moč vsako leto, v nekaterih primerih pa je hkrati nasedlo celo do 15 živali. Kljunasti kiti naj bi bili najpogostejše žrtve zaradi svoje plašne narave.

Ne spreglejte