SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ZDA odkrili titansko nahajališče litija

1

termometer

Raziskovalci univerze v Wyomingu so ZDA, eni največjih svetovnih uvoznic litija, naredili ogromno uslugo - najdba bi lahko v najboljšem mogočem scenariju domačo industrijo oskrbovala več kot 700 let.

Čeprav ne spada med redke kovine – je namreč 25. najpogostejši element v zemeljski skorji –, je odkritje kljub temu razburljivo, saj ima litij v tehnološko naprednem 21. stoletju izreden gospodarski pomen. Ekstrakcija mehke kovine je seveda tudi neposredno povezana z ustvarjanjem novim delovnih mest, ki jih onkraj Atlantika te dni ni na pretek.

Večino litija, ki je ključna komponenta pri izdelavi litij-ionskih baterij, implementiranih predvsem v potrošniško elektroniko in vozila na električni pogon, Združene države Amerike trenutno uvozijo, s pravkar izkopano rudo pa bi lahko postale celo izvoznik srebrnkaste surovine. Nahajališče v okrožju Rock Springsa v ameriški zvezni državi Wyoming bi naj se po oceni dežurnih geologov razprostiralo na kar 20 tisoč kvadratnih miljah (približno 51800 kvadratnih kilometrih), kar ustreza več kot dvema in pol površinama Slovenije.

Glede na prve analize vzorčnega območja, ki meri 25 kvadratnih milj (približno 65 kvadratnih kilometrov), pod površjem na kramp in lopato čaka 228 tisoč ton litija, kar je več kot dovolj za pokritje letnih potreb ZDA. Ker je celotno ocenjeno nahajališče tudi do 800-krat večje od testne cone, naj bi bilo litija, upoštevajoč linearno rast povpraševanja, dovolj za prihodnjih 720 let, a ne le zgolj na ameriški, temveč kar na globalni ravni

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin