Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 3. 2015,
16.53

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

astronomija vesolje Matic Tomšič

Četrtek, 19. 3. 2015, 16.53

5 let, 3 mesece

V Sloveniji smo lahko opazovali delni sončni mrk (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji ste lahko opazovali delni sončni mrk. Astronomski pojav je trajal dobri dve uri in pol, Luna pa je prekrila približno dve tretjini površine Sonca.

20. marec, prvi letošnji dan, ki bo enako dolg kot noč (enakonočje), je poseben še zaradi enega razloga – dopoldan je bilo na slovenskem nebu še zadnjič do leta 2021 mogoče videti delni sončni mrk.

"V Sloveniji bomo začetek astronomskega pojava lahko začeli opazovati 20. marca 2015 ob 9.31. Vrhunec, ko bo iz naše perspektive prekritih 68 odstotkov Sončevega premera oziroma 60,4 odstotka njegove površine, bo delni mrk dosegel ob 10.40, konec pa ga bo ob 11.52," je za Planet Siol.net pred začetkom mrka povedal Matej Mihelčič, urednik spletne izpostave slovenske astronomske revije Spika.

Po besedah Mihelčiča so delni sončni mrk prvi videli opazovalci v Novi Gorici, zadnji pa prebivalci Murske Sobote, a časovni zamik je bil minimalen, saj so v Sloveniji razdalje med kraji majhne. Astronomski pojav je bil večidel sicer viden po celotni Evropi. Na skrajnem severu celine, v približno 200 kilometrov širokem pasu (glede na zemljepisno širino), kjer ležijo Ferski otoki in norveško otočje Svalbard (ali Spitsbergi), pa je bilo mogoče opazovati popoln sončni mrk, je še pojasnil Matej Mihelčič. Dan se je tam za slabe tri minute spremenil v noč.

Popoln mrk šele čez 66 let Naslednji delni sončni mrk bomo lahko v Sloveniji opazovali leta 2021, naslednjega popolnega pa bodo morda dočakali le najmlajši bralci teh vrstic. Dan se bo v noč za nekaj minut v skoraj vsej Sloveniji namreč spremenil šele 3. septembra leta 2081. Zadnji popoln sončni mrk smo na slovenskih tleh, a samo v Prekmurju, sicer videli 11. avgusta 1999, delnega pa 4. januarja 2011.

Gledanje v mrk brez zaščite lahko povzroči poškodbe oči in celo slepoto Gledanje naravnost v Sonce je, čeprav je več kot polovico zvezde zakrivala Luna, zelo škodljivo za zdravje oči, je še opozoril Mihelčič. "Najvarnejši način za opazovanje tovrstnih astronomskih pojavov je, da daljnogled ali teleskop uporabimo kot projektor in Sonce preslikamo na površino, kot je list papirja. To storimo tako, da lečo obrnemo proti mrku, okular pa proti 'platnu'."

Sončni mrk je sicer mogoče varno opazovati tudi s pomočjo filtrov, ki jih poveznemo čez zadnjo stran teleskopa, posebnih očal ali celo varilske maske. Tisti, ki jih pojav zanima, so se lahko pridružili enemu od javnih opazovanj, ki so potekala po vsej Sloveniji.

Ne spreglejte