SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Fukušimi bodo testirali mleko doječih mater

1

termometer

V japonski prefekturi Fukušima, kjer je marca lani po potresu in cunamiju prišlo do poškodbe reaktorja jedrske elektrarne, se bodo, kot kaže, še nekaj časa borili s čezmernim sevanjem.

Zato so se odločili, da bodo izmerili radioaktivnost mleka 10.000 mater, ki še vedno dojijo svoje novorojenčke. Čeprav podrobnosti o testiranju za zdaj še niso znane, pa so oblasti ob tem dodale, da materam želijo pomagati zaščititi svoje otroke. Stroške testiranja, ki znašajo okoli 500 evrov na osebo, bo v celoti prispeval sklad, namenjen pomoči prebivalcem Fukušime.

"Želimo se prepričati, da je naše mleko neoporečno" Mnoge mame so namreč izrazile zaskrbljenost nad dojenjem. "Želimo se prepričati, da je mleko neoporečno in dobro za naše malčke. Grozno bi bilo, da bi jih z dojenjem samo še bolj zastrupljale," je povedala ena od mam, ki se je odločila za testiranje.

V Fukušimi se vsako leto rodi okoli 18.000 otrok, oblasti pa predvidevajo, da svoje malčke trenutno doji okoli 10.000 mater.

V podobni raziskavi, ki so jo opravili že maja, so v skupini 21 mladih mamic sledi radioaktivnega cezija v mleku našli pri sedmih. Po zagotovilu nekaterih zdravnikov pa naj cezij v manjših količinah ne bi vplival na zdravstveno stanje otrok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin